Piriformis Syndroom & Ischias

"ik neem zelfs geen pijnstillers meer"

Piriformis Syndroom En Ischias

Heeft U Last van Het Piriformis Syndroom?

Het piriformis syndroom is een veelgenoemde oorzaak van Ischias, maar niet de beste verklaring wat Rugpijnweg.nl betreft. Laat ik dat uitleggen…

De Piriformis Spier

De piriformis spier wordt veel genoemd in alle literatuur als oorzaak van ischias. Deze spier staat ook bekend als de M Piriformis, waarbij de M staat voor Muscules, ofwel Musculus Piriformis, dat is dus de piriformis spier. Niet dat het er echt toe doet, maar sommige lezers zien op de diagnose van hun arts of specialist M Piroformis staan, en nu weet u wat daarmee wordt bedoeld.

Als u last heeft van ischias, kunnen er verschillende oorzaken zijn van de pijn.

Piriformis Spier Beknelt Ischias Zenuw

Het piriformis syndroom is volgens sommigen een van de meest voorkomende oorzaken van ischias. Het ontstaat wanneer er druk wordt uitgeoefend op de grote beenzenuw (de nervus ischiadicus).

Die druk komt, u raadt het al, van de piriformis spier. Dit is de spier die van de bovenkant van het dijbeen naar het bekken loopt, links en rechts in de bil kunt u die spier voelen. Deze spier trekt het bovenbeen in het heupgewricht. De nervus ischiadicus loopt tussen de piriformis spier en het bot van het bekken naar beneden.

Wanneer het bekken op een of andere manier in een verkeerde stand staat, raakt de zenuw beklemd tussen de piriformis spier en het bekken. In een normale stand van het lichaam heeft de zenuw voldoende ruimte. Maar als de zenuw bekneld raakt, geeft hij pijnsignalen. Dat is de pijn die u ervaart.

Piriformis En Uw Bekken

Het probleem heeft dus alles te maken met botten die niet in de juiste stand ten opzichte van elkaar staan. Dat komt door een onbalans in kracht van de spieren die aan allerlei kanten aan die botten trekken, dat wil zeggen dat de ene spier harder trekt dan de andere…

De spieren aan de voorkant van uw lichaam die aan het bekken trekken moeten eigenlijk net zo hard trekken als de spieren aan de achterkant. Dit geldt dus voor alle spieren die aan welk onderdeel van uw lichaam ook maar verbonden zitten.

Bij sprinters bijvoorbeeld zien we dat een aantal spieren van de bovenbenen heel sterk ontwikkeld zijn. We zien bij sprinters ook vaak een voorovergekanteld bekken, juist omdat die bovenbeen spieren zo sterk zijn en de tegentrekkende spieren niet net zo sterk zijn.

Zo ziet u dat heel erg veel trainen een verkeerde stand kan veroorzaken, maar veel te weinig trainen (lees: onvoldoende beweging) kan ook een verkeerde stand van delen van het lichaam veroorzaken.

Voorkom Ischias & Piriformis Syndroom – Beweeg

Onderzoek laat namelijk zien dat als het lichaam onvoldoende alle bewegingen doet die met het lichaam ook mogelijk zijn, dat dan bepaalde spieren gewoon stoppen met meedoen.

Een voorbeeld: als u de hele dag achter de computer zit, dan heeft u eigenlijk een heel beperkt repertoire van bewegingen dat u met uw armen uitvoert.

Een klein beetje van links naar rechts en van boven naar beneden. Vergelijk dat eens met een glazenwasser, die zich helemaal uitstrekt naar boven en naar links en rechts en naar beneden.

Te Weinig Beweging – Bron Van Rugklachten, inclusief ischias (ookwel geschreven als ichias of isias -;)

De computerman of vrouw loopt dus risico dat bepaalde spieren rondom de schouders en de nek er mee stoppen. Met als gevolg dat de schouders voorover gaan hangen en dat het hoofd meer en meer voorover komt te hangen. Kijk maar eens om u heen hoeveel mensen een dergelijke houding hebben.

Maar is het niet vreemd dat er mensen zijn die supergetraind zijn en geen pijn hebben terwijl andere sporters dat wel hebben? En net zo goed zijn er mensen die ongetraind zijn en pijn hebben, terwijl anderen, die net zo weinig bewegen, nergens last van hebben. Hoe is dat te verklaren?

Piriformis kan dus een oorzaak van ischias zijn, maar er zijn blijkbaar meer dingen aan de hand. Als uw rugpijn te maken heeft met het piriformissyndroom, is het belangrijk om ook andere dingen te onderzoeken, bijvoorbeeld hoe uw houding in elkaar zit (1), en of er misschien sprake is van triggerpoints die de pijn veroorzaken (2), of dat er misschien psychologische oorzaken zijn (3).

Hieronder gaan we heel kort op deze drie punten in.

1) Uw Houding en Ischias

Als uw lichaam in de verkeerde stand staat, dus als uw houding niet goed is, dan is het zaak om bepaalde specifieke bewegingen te doen die de spieren activeren om het lichaam weer in de juiste stand te trekken. Dat is iets heel anders dan gewone spieroefeningen of ruppijnoefeningen.

Veel mensen maken de fout dat ze druk gaan oefenen en bewegen, maar niet precies weten welke bewegingen goed zijn. Als er sprake is van spieren die niet meer meedoen, zullen de meeste oefeningen gedaan worden door de verkeerde spieren die het euvel eerder versterken, in plaats van verminderen. Daarom is het zo belangrijk dat je de goede oefeningen doet. In het basisboek van Rugpijnweg, vindt u de juiste oefeningen.

Maar u kunt nu zelfs uw houding verbeteren helemaal zonder oefeningen. Als u wilt weten hoe dat werkt, bevelen we het boek ‘Bewaak Uw Houding Checklist’ aan, eveneens te verkrijgen op de bestelpagina.

Piriformis syndroom slaaphouding

Een slaaphouding kan lastig zijn als u echt last heeft van het piriformis syndroom. Kunst is dan om ten eerste te zorgen dat u de oorzaken van de klachten wegneemt. Want zolang uw klachten er zijn, is meestal slapen ook lastig, simpelweg omdat uw spieren in een kramp zitten en voor pijn zorgen. Daarbij spelen kleine spierknoopjes een belangrijke rol, die noemen we:…

2) Triggerpoints

Triggerpoints zijn knoopjes in je spieren/bindweefsel waardoor die spieren in een permanente toestand van samentrekken zitten. Dat kan ook een oorzaak zijn van een verkeerde stand van je bekken en je rug. Dat geeft een verklaring voor bijvoorbeeld het feit dat mensen verschil in beenlengte denken te constateren.

In de meeste gevallen zijn de botten van de benen links en rechts exact even lang, maar staat de heup scheef. Door de scheve stand van de heup lijkt het ene been langer dan het andere. Dat kan een verklaring zijn voor het feit dat de rug scheef zit, of dat de benen ongelijk zijn.

Uit amerikaans onderzoek weten we dat bij meer dan 80% van mensen met rugklachten sprake is van een verkeerde stand van het bekken, veroorzaakt door een uit het lood schieten van het SI-gewricht. En een verkeerde stand van uw SI-gewricht leidt tot ontstaan van triggerpoints die dan vervolgens weer uitstralingspijn op andere plaatsen in  uw lichaam veroorzaken.

Triggerpoint onderzoek heeft aangetoond dat de voelbare knoopjes in uw weefsel zuurstofarm zijn en dat juist dat gebrek aan zuurstof weer samenhangt met de verkramping en pijn.

Reden dus om te zorgen dat u uw spieren en lichaam soepel houdt. Met sommige van de Rugpijnweg-oefeningen zult u al merken dat uw triggerpoints verdwijnen doordat de oorzaak er van wordt opgelost. Triggerpoints ontstaan en worden in stand gehouden door verkeerde belasting van spieren. Als u dus zorgt voor goede belasting van beter getrainde en soepelere spieren, verdwijnen een hoop problemen al weer vanzelf.

3) Psychologische oorzaken

Een verandering in de spieren kan ook tot stand komen door het brein. Dit is de beroemde therorie van Dr. Sarno uit Amerika. Wanneer iemand bepaalde dingen meemaakt, maar deze niet goed verwerkt, kan zich dat op een ander moment lichamelijk gaan uiten. Dit kan een oorzaak zijn van bijvoorbeeld rugpijn.

In het kort komt het hier op neer: als u bijvoorbeeld dingen op uw nek neemt die u eigenlijk liever niet wilt. Of als u te weinig waardering ervaart en merkt dat dat een last op uw schouders aan het worden is. En wanneer u ben niet bij machte om daar iets aan te doen, er over te praten of uw ongenoegen daarover te uiten, dan komt uw lichaam u te hulp met pijn. Een vreemde manier van te hulp komen, zult u zeggen. Hoe kan pijn u nou helpen?

Rugklachten zijn op deze manier eigenlijk een vermomde zegen. Uw eigen lichaam wil u iets vertellen en kan dat niet anders doen dan door pijnsignalen af te geven. Als u luistert naar deze pijn, dan kan uw lichaam stoppen met het signaal en kan de pijn weer verdwijnen.

In de praktijk blijkt het voor sommigen goed te werken om echt op zoek te gaan naar wat het lichaam wil zeggen. Maar in veel gevallen zijn er echter ook aantoonbaar dingen mis op bijvoorbeeld houdingsgebied waardoor de klachten zijn ontstaan. Boeiend is wel dat er een wisselwerking lijkt te zijn. Iemand die fysiek zijn of haar ‘koppie laat hangen’, blijkt dat ook vaak mentaal te doen. En iemand die er niet meer tegen kan, laat het lichaam makkelijk in elkaar zakken en neemt een zwakkere houding aan.

Andersom werkt ook. Als u leert rechter op te staan en te zitten, dan krijgt uw onderbewuste ook een signaal, namelijk dat het goed is de rug recht te houden. En in gevallen dat u nee moet zeggen, zult u merken dat dat makkelijker gaat met een rechte rug.
Rugpijnweg TotaalProgramma

Concluderend kunnen we dus zeggen dat het niet altijd duidelijk is waar de pijn vandaan komt. Maar uit alle onderzoek blijkt inmiddels wel dat het goed is om een goede houding te hebben, dat u beter af bent met geoefende en soepele spieren, en dat u beter af bent met gezonde tussenwervelschijven.

Vandaar dat het Rugpijnweg Programma rondom die pijlers is opgebouwd: Goede Oefeningen, Een Betere Houding en Vertroeteling van Tussenwervelschijven.

Ischias Banner Main
Robert Feddes

Voormalig Rugpatient Robert Feddes ontwikkelde het RugpijnWEG! Programma na een periode van 20 jaar steeds erger wordende rugklachten. Robert heeft GEEN last meer van zijn rug en inmiddels hebben 10.000-en zijn programma's al gedownload!

Aanbevolen VIDEOS

Hoe U Snel En Blijvend Rugpijn Overwint
Hoe U Zorgt Dat Het Nooit Meer In Uw Rug Schiet
Hoe U Zelf Uw Si Gewricht En Scheefstand Corrigeert
Hoe U Ischias En Uitstralingspijnen Helemaal Laat Verdwijnen
Hoe Hernia En Tussenwervelschijven Natuurlijk Genezen