Spit – 3 Tips Voor Snelle Verbetering

"gisteren kon ik geen kant op van de pijn, nu gaat het weer goed!"

Als Uw Rug Zeer Doet Rugpijn

3 Tips om snel van spit af te komen

In dit artikel vindt u 3 tips om snel van spit af te komen. Voor sommigen werkte dit vrijwel onmiddellijk, voor anderen duurt het soms wat langer. Maar dat u er zelf iets aan kunt doen is een ding wat zeker is, lees verder en ontdek hoe.

Tip #1- Pak Spit Bij De Wortel Aan – anders komt het terug…

Spit is een symptoom, niet het probleem. Het echte probleem is dat je spit hebt. Je gaat bijvoorbeeld ineens scheef lopen of krom lopen van de rugpijn.

Het onderliggende probleem waardoor de spit kan ontstaan is dat er iets in jouw rug kan gebeuren waardoor je gevloerd wordt met een aanval van spit.

Als alleen de symptomen van spit het echte probleem zouden zijn, dan zou je zeggen: los de symptomen op en je bent van het probleem af.

Maar wat je doorgaans ziet als mensen eenmaal rugklachten krijgen, is dat de klachten terugkomen en erger worden.

Het probleem bij spit zit dus dieper. Spit is alleen een symptoom van het onderliggende probleem. En als je het onderliggende probleem niet aanpakt, is de kans groot dat de klachten terugkomen en erger worden. OK, maar hoe pak je het probleem dan aan?

Oma weet raad bij Spit

Ofwel welke oude kennis is er die zich al lang bewezen heeft om weer van spit af te komen? Daar zullen we nu naar kijken, we gaan zelfs terug naar 1973…

Tip#2 – Zorg Bij Spit Dat Uw SI-gewricht Goed Staat

…anders kan uw rug niet goed ontspannen en weer pijnvrij worden…

In 90 tot 95 % van de gevallen heeft spit te maken met het uit het lood schieten van 1 gewricht in je lichaam: het SI-gewricht. Dit gegeven is gebaseerd op het werk van de Amerikaanse Dr. Thompson, een autoriteit op het gebied van rugpijn.

Hij ontdekte in zijn praktijk dat een scala van gezondheidsklachten terug te voeren is tot een chronische toestand van de rug, namelijk dat 1 gewricht uit het lood staat. Dat gewricht is het SI-gewricht.

In een boek dat al in 1973 geschreven is, maakt hij melding van honderden cases met allerlei varianten van rugklachten die de een na de ander opgelost werden door het aanleren van een hele simpele techniek om zelf je SI-gewricht terug op de goede plaats te krijgen.

Zelfs gevallen als scoliose, waarbij er een zijdelingse S in de ruggengraat ontstaat, losten zich op door deze geavanceerde zelfcorrectie. Dr Thompson vertelt bijvoorbeeld over een 12-jarig meisje bij wie zich een vrij ernstige scoliose ontwikkelde. Al na één toepassing van de zelfcorrectie oefening ging zij zichtbaar rechter lopen en staan.

Van Thompsons boek zijn er – in Amerika – meer dan 1 miljoen verkocht, maar het wordt helaas niet meer uitgegeven. Doordat Rugpijnweg.nl zo veel onderzoek doet, zijn we op het spoor gekomen van dit boek en konden we gelukkig nog een oud-bibliotheek exemplaar bemachtigen. Want wat Dr. Thompson schrijft, is ook nu nog van onschatbare waarde. Eén van de gebruikers van zijn oefening zei zelfs: “Deze oefening is zo simpel. Ik kan hem uitleggen over de telefoon!”

Zorg dus dat u uw SI-gewricht in de goede stand kunt krijgen en houden!…

SI-Gewricht?..

Het SI-gewricht is het zogenaamde Sacro-Iliacaal gewricht, dit gewricht verbindt het sacrum met de ilia, ofwel de onderkant van uw ruggegraat (het heiligbeen – sacrum) met de zitbeenderen, de ilia.

De zitbeenderen zijn onderdeel van uw gehele bekken, en de koppeling van uw heiligbeen met uw bekken is de verbinding tussen de basis van uw rug en uw benen. U kunt zich misschien voorstellen dat als er ook maar iets in de basis van uw rug scheef gaat, dat er dan hoger in de rug onmiddellijk problemen ontstaan.

Zodra uw SI-gewricht ook maar een klein beetje scheef staat, staan alle wervels daarboven natuurlijk ook scheef. Misschien is het u wel eens in de rug geschoten en stonden uw schouders niet meer recht boven uw heupen?

Bij mij was dat meestal wel zo, en dat wijst toch echt op het scheef staan van de basis.

Tip#3 – Werk Bij Spit Aan Herstel Van Uw Multifides Spiertjes

anders blijft uw rug instabiel…

…jazeker, als u spit heeft, is uw rug instabiel en daar kunt u beter iets aan doen.

Naast de inzichten uit 1973 is er recenter onderzoek wat u kan helpen uw spit klachten bij de wortel aan te pakken. Eén van de belangrijke nieuwe inzichten over het ontstaan en tegengaan van spit komt uit de zogenaamde Australische methode. Hiermee bedoelen we het werk van een groep Australische fysiotherapeuten die ontdekten dat, zodra het iemand in de rug was geschoten, er vrijwel altijd waarneembare afname van sterkte van een aantal spiertjes in de rug optreedt, en wel in de zogenaamde multifides spiertjes.

Multifides?…

Laten we eens naar de betekenis van het woord kijken:  multi betekent veel en fides betekent trouw, en bij elkaar opgeteld vertelt de naam multifides ons dat deze vele spiertjes op het diepste niveau van uw rug moeten zorgen voor betrouwbaarheid van uw rug bij al uw bewegingen.

De multifides spieren lopen van wervel naar wervel en zorgen voor de stabiliteit op het diepste niveau van uw rug. Bij het begin van iedere beweging met uw rug, moeten deze spiertjes aanspannen zodat uw wervels netjes opgelijnd in positie blijven bij al uw bewegingen.

Als er hier iets mis gaat en de spiertjes niet op tijd aanspannen, dan kunnen uw wervels bij uw beweging ongecontroleerd en te ver schuiven en kunnen uw tussenwervelschijven beschadigen. Op de site van een fysiotherapeutisch centrum las ik zelfs dat werd gesteld dat alle aanvallen van spit te maken hebben met een beschadiging van een tussenwervelschijf.

En dankzij het Australische onderzoek weten we nu dat niet alleen de tussenwervelschijven beschadigen maar ook uw multifides spiertjes.

En door de beschadiging van de multifides spiertjes staat bij Spit de lange termijn betrouwbaarheid van uw rug op het spel.

De Australische fysiotherapeuten ontdekten dat als deze spiertjes eenmaal beschadigd zijn worden ze inactief en gaan andere, grotere spieren hun werk overnemen en compenserend aan uw ruggengraat trekken. Alleen kunnen ze dat niet goed, want daar zijn ze niet voor gemaakt. Want als de groten het werk van de kleintjes overnemen, hebben ze de neiging om te hard te trekken, wat tot andere problemen leidt, maar ten diepste is het probleem dat de multifides spiertjes afhaken en dat is kwalijk omdat alleen zij de stabiliteit op het diepste niveau van uw rug kunnen waarborgen.

3 Soorten Spieren en Spit

In het kort komt het dus hierop neer, dat er 3 typen spieren aan de ruggegraat hangen:

1) Het diepste niveau van kleine gespecialiseerde spiertjes, die van wervel tot wervel de kernstabiliteit van de rug verzorgen en bewaken.
2) Grote en langere spieren, die over meerdere wervels en naar andere onderdelen van het lichaam de grotere stabiliteit en bewegingsmogelijkheid bewaken.
3) De grote strekkers en buigers, die maken dat je je lichaam kunt bewegen.
Ieder van die 3 groepen moet volledig zijn werk doen om een stabiele en gezonde rug te waarborgen.

En bij een spitaanval beschadigen een aantal van die spiertjes op het diepste niveau en haken af, en nemen grotere spieren het over.

Oefeningen voor Spit

Wat te doen? Oefeningen om de juiste spiertjes weer te activeren en te helpen herstellen…

… maar niet alle oefeningen zijn goed…

De Australiers onderzochten ook welke rugoefeningen WEL en welke NIET helpen om de beschadigde en inactieve multifides spiertjes te revalideren, op te bouwen en in kracht toe te laten nemen. De meeste oefeningen die mensen doen voor hun rug werken gewoon NIET. Dat komt omdat veel oefeningen gebruik maken van de grotere rekkers en strekkers, en die hadden het juist overgenomen van de beschadigde kleinste spiertjes…

Wat nodig is zijn dus uitgekiende oefeningen die de juiste spiergroepen in isolatie activeren. Dat betekent dat je heel gericht spiergroepen moet activeren om te zorgen dat je rug volledig herstelt van een spitaanval en dat spit niet meer terug komt.

Samenvattend: we bekijken spit dus als symptoom, waarbij het onderliggende probleem bestaat uit beschadigde en inactieve kleine spiertjes in de rug en een SI-gewricht wat uit het lood staat en vaak ook nog (lichte) beschadiging van de tussenwervelschijven.

Met de 3 tips weten we ook de oplossing, en we noemen het de Speciale Spit3 Oefeningen

Rugpijnweg Spit 3 Oefeningen

De Rugpijnweg Spit 3 oefeningen zorgen dat u zelf uw SI-gewricht kunt corrigeren, én zorgen voor herstel en re-activatie van de beschadigde kleinere spiertjes van uw rug in isolatie activeren en weer opbouwen EN zorgen dat eventuele beschadigingen van uw tussenwervelschijven weer kunnen herstellen.

U kunt natuurlijk te kust en te keur oefeningen vinden op internet, en als het moet zelfs helemaal gratis, maar als u nog vandaag een programma wilt, waar al bovenstaande in verwerkt is, en wat zich in de praktijk heeft bewezen, dan nodig ik u uit het Rugpijnweg totaal programma uit te proberen. Daarin vindt u de Spit3 Oefeningen.

Dit waren de 3 tips om snel van spit af te komen, hier is de link naar het Speciale Rugpijnweg (Spit 3) oefenprogramma.

Rugpijn Banner
Robert Feddes

Voormalig Rugpatient Robert Feddes ontwikkelde het RugpijnWEG! Programma na een periode van 20 jaar steeds erger wordende rugklachten. Robert heeft GEEN last meer van zijn rug en inmiddels hebben 10.000-en zijn programma's al gedownload!

Aanbevolen VIDEOS

Hoe U Snel En Blijvend Rugpijn Overwint
Hoe U Zorgt Dat Het Nooit Meer In Uw Rug Schiet
Hoe U Zelf Uw Si Gewricht En Scheefstand Corrigeert
Hoe U Ischias En Uitstralingspijnen Helemaal Laat Verdwijnen
Hoe Hernia En Tussenwervelschijven Natuurlijk Genezen