Lordose en Kyphose

"fijn dat ik nu weet wat ik kan doen aan de kyphose"

Lordose Kyphose Van Achter

Lordose en Kyphose, wat zegt u?!

Klinkt heftig, lordose, maar relax, het is minder erg dan u denkt. We hebben het allemaal en gelukkig maar. Je moet er alleen niet te veel van hebben. Lordose en kyphose zijn niets anders dan de medische woorden waarmee we een bepaalde bocht in de wervelkolom bedoelen: de zogenaamde s-bocht.

De wervelkolom is een opeenstapeling van wervels, met daar tussen, u raadt het al: de tussenwervelschijven. Mischien is latijn of grieks nog niet zo gek, dan klinkt het in ieder geval alsof je ergens echt verstand van hebt…

OK, terug naar de gestapelde wervels, de wervelkolom of ruggegraat. Die ondersteunt dus het gewicht van het bovenlichaam. Als die wervels helemaal kaarsrecht op elkaar zouden staan dan zou alle druk helemaal op de onderste wervels terecht komen. En dat zou niet zo lang goed gaan.

Iedere stap of sprong zou zonder vering veel te hard doordreunen op de onderste wervels. En hierbij zouden de tussenwervelschijven te veel kracht op moeten vangen. Ze kunnen veel, maar daar zijn ze niet op berekend.

Gelukkig heeft de Maker van dit alles daar iets op gevonden… Er zit namelijk een natuurlijke S-vorm in de ruggegraat.

Lordose, Kyphose en De Natuurlijke S-vorm Van Uw Rug

Met die S-vorm in uw ruggegraat krijgt u een soort verende werking in die ruggegraat. Als er nu gewicht op de wervelkolom komt, wordt de kracht die daarmee vrijkomt voor een deel omgezet in beweging. Namelijk doordat de wervelkolom een beetje naar voren en naar achteren buigt.

Als je van de zijkant naar de ruggegraat kijkt zie je aan de bovenkant een buiging naar achteren (in de nek). Dan op de hoogte van de borstkas zie je een lichte buiging naar voren. In de lage rug zie je weer een buiging naar achteren. Hiermee krijg je dus de mooie S-vorm die zorgt voor vering in die rug.

Nu weer naar de lordose en kyphose. Een bocht naar achteren noemen we een lordose en een bocht naar voren een kyphose.

Neklordose – cervivale lordose

Dus, de bocht naar achteren in de nek is de nek lordose, ook bekend als de cervicale lordose.

De bocht naar voren ter hoogte van de borst of boven-rug noemen we de borst kyphose (ja, ja, en u dacht dat u alleen maar lordose had, nou mooi niet!) Trouwens ook deze bocht heeft een interessante naam: de thoracale kyphose.

Dan de bocht onderin uw rug, ongeveer bij uw lendenen, die noemen we de lende lordose, ofwel de lumbale lordose.

Lordose & Kyphose Horen Er Gewoon Bij

U begrijpt dus dat een lordose en een kyphose erbij horen, het gaat alleen om de hoeveelheid buiging. Als u te veel kyphose heeft in uw bovenrug, dan is er iets anders aan de hand. Een overmatige kyphose wordt ook wel hyper kyphose genoemd.

Er zijn vormen van kyphose die in een verder normale rug ontstaan als gevolg van meestal eenvoudig te verhelpen oorzaken.

Te veel kyphose – Scheuermann…

Ook zijn er ernstiger vormen van kyphose, zoals Scheuermann’s Kyphose.

Bij jonge mensen zien we nog al eens hyper kyphose, die meestal komt door een slechte houding. Gelukkig leidt dit meestal niet tot blijvende afwijkingen in de rug.

Er is ook een vorm van kyphose die met osteoporose te maken heeft. En uit ons onderzoek blijkt dat osteporose te maken heeft met te weinig belasten van het bottenstelsel. Zo blijkt dat Afrikaanse vrouwen, die veel gewicht boven op hun hoofd tillen, procentueel veel minder vaak osteoporose hebben dan westerse vrouwen. Nu is het zo dat een verkeerde houding het u niet makkelijk maakt om genoeg te tillen zodat uw lichaam sterke botten aan blijft maken.

In het kort komt het hier op neer dat als u uw botten belast, uw lichaam signalen geeft om uw botten met een hogere bot-dichtheid aan te maken.

Wilt u hier meer over lezen, kijk dan in ons boek Bewaak Uw Houding. Aan osteoporose is iets te doen!

Te veel lordose in onderrug

Dan als laatste wil ik hier nog noemen de kyphose die met een lordose van de onderrug verband houdt. Deze vorm van kyphose ontstaat door een naar voren gekanteld bekken, waardoor er een te grote buiging naar achteren in de onderkant van de rug ontstaat.

Om deze buiging naar achteren van de onderrug te compenseren zien we vaak dat de bovenrug sterker naar voren gaat buigen. Als dat namelijk niet zou gebeuren dan zou je met je hoofd achterover komen te lopen.

Deze laatste vorm is vrij eenvoudig te begrijpen als u het als volgt ziet: als de onderrug sterk naar achteren buigt, moet je je hoofd wel verder voorover buigen om nog naar voren te kunnen kijken. En als je onderrug naar achteren buigt, dan is het een logisch gevolg dat er iets in de bovenkant van de rug gebeurt.

Gelukkig is er aan deze vorm van kyphose vrij eenvoudig zelf wat te doen, namelijk zorgen dat uw bekken goed staat, zodat de lordose normaler wordt en daardoor de kyphose ook weer minder kan worden.

Zorg zelf voor gezonde vormen van lordose en kyphose

Ik wil dus onderscheid maken tussen vormen van lordose en kyphose die te maken hebben met het – om wat voor reden dan ook – verslechteren van de houding bij mensen die eigenlijk een normale rug hebben en de ernstiger vormen van kyphose zoals Scheuermann’s Kyphose.

U kunt zelf zorgen voor een gezonde hoeveelheid kyphose en lordose door aan uw houding te werken. Mocht u daarbij hulp willen dan hebben we juist daarvoor een speciaal boek geschreven, onze Bewaak Uw Houding Checklist, waarin u op een heel eenvoudige manier leert om uw houding te verbeteren.

Rugpijn Banner
Robert Feddes

Voormalig Rugpatient Robert Feddes ontwikkelde het RugpijnWEG! Programma na een periode van 20 jaar steeds erger wordende rugklachten. Robert heeft GEEN last meer van zijn rug en inmiddels hebben 10.000-en zijn programma's al gedownload!

Aanbevolen VIDEOS

Hoe U Snel En Blijvend Rugpijn Overwint
Hoe U Zorgt Dat Het Nooit Meer In Uw Rug Schiet
Hoe U Zelf Uw Si Gewricht En Scheefstand Corrigeert
Hoe U Ischias En Uitstralingspijnen Helemaal Laat Verdwijnen
Hoe Hernia En Tussenwervelschijven Natuurlijk Genezen