Spinale Stenose

De oorzaak van gerelateerde klachten ligt bij een beschadiging van het ruggemerg dat op de plek van de vernauwing in elkaar wordt gedrukt. Dat kan zijn een door verschoven wervel (bij letsel), of veranderingen in de weefselstructuur van de wervelkolom (door ouderdom).

De vernauwing kan ook ontstaan tijdens de geboorte, dan hebben we het over congenitale spinale stenose. Wanneer de vernauwing aangeboren is, krijgt men meestal pas op latere leeftijd klachten. Spinale stenose komt het meest voor bij oudere mensen.

De aandoening veroorzaakt onder andere pijn, tintelingen en spierzwakte (bijvoorbeeld moeite met lopen).

Stenose is zelden problematisch. Veel mensen hebben het zonder dat ze er last van hebben. Maar als u er last van heeft is het goed om te weten wat u er mogelijk aan kunt doen. Een amerikaanse arts heeft hele goede resultaten met natuurlijke decompressie.

Door stelselmatig de druk van de wervelkolom af te halen, werkt je actief aan decompressie, en dit blijkt goede resultaten op te leveren.

Spinale decompressie kan op een aantal manieren, 1 daarvan is door middel van tractie, waarbij je in een bed vastligt met gewichten aan je voeten. Tegenwoordig zijn er ook meer geavanceerde machines waarmee mensen in tractie kunnen.

Wat mij persoonlijk verbaast is dat er zo weinig aandacht is voor natuurlijke houdings- en decompressietechnieken die - mits goed toegepast - een veel hoger effect hebben dan korte momenten van tractie in een kliniek.

En daarnaast is er natuurlijk nog de mogelijkheid van een zogenaamde decompressie (inversie-) tafel, waarmee je gewoon thuis perfecte decompressie toe kunt passen.

Aanbevolen Videos

Rugpijn Artikelen