Triggerpoints – Bronnen van Pijn…

"Ik wilde van de pijn af"

Triggerpoints

Zijn Het Triggerpoints Die Uw Pijn Veroorzaken?…

Zou maar zo kunnen, maar u zult daar meestal niets over horen van uw arts.

Als u rugpijn heeft, hoeft de oorzaak van de pijn niet altijd bij uw rug te liggen. Het kan ook zijn dat u te maken heeft met ‘afgeleide pijn’. Dat wil zeggen dat de pijn op een andere plek veroorzaakt wordt. Dit verschijnsel noemen we triggerpoints.

Wat is een triggerpoint

Een triggerpoint is een – voelbare – spierknoop in overbelaste of geblesseerde spieren. Deze gevoelige plekken ‘triggeren’ op een andere plek in het lichaam pijn (afgeleide pijn, of: referred pain).

In medische kringen wordt nog veel te weinig gebruik gemaakt van de kennis over triggerpoints. Ondanks het feit dat er al meer dan zestig jaar in de medische literatuur over wordt geschreven, zijn de meeste artsen er niet van op de hoogte, of ze hebben er zelfs weerstand tegen. Dat is triest, want de problemen die triggerpoints veroorzaken zijn verrassend eenvoudig (zelf) te verhelpen.

Maar het tij keert, er is hoop! De reguliere medische wetenschap, die toch al niet de beste reputatie heeft voor het omarmen van veelbelovende therapieën, lijkt zich langzaam te openen voor deze – 60-jaar oude! – bewezen manier manier voor het verhelpen van rugklachten.

Westers onderzoek, voornamelijk in de USA gedaan, heeft verbanden tussen bepaalde vormen van rugpijn en specifieke plaatsen van knopen in spieren blootgelegd.

Hernia uitstralingspijn verdwijnt door triggerpoint massage

Hernia uitstralingspijn kan bijvoorbeeld snel verdwijnen door drukmassage van de bijbehorende triggerpoints.

Misschien wel het mooiste van triggerpoints is, dat u ze ook zelf kunt voelen in uw eigen lichaam en dat u met een beetje hulp uw eigen therapeut kunt worden. Er is prima informatie beschikbaar die leken helpt om hun eigen rug- en herniaklachten aan te pakken door gerichte massage van een paar spierknoopjes.

Als u eenmaal weet waar ze zitten, kunt u uzelf of uw eigen partner prima helpen.

Diagnose triggerpoints lastig

Het lastige met triggerpoints is dat ze pijn veroorzaken op een andere plaats in het lichaam dan waar de knoop in de spieren voelbaar is. Omdat de oorzaak van de pijn niet op dezelfde plek zit als de pijn, wordt men op het verkeerde been gezet. Daardoor wordt vaak een foute diagnose gesteld en wordt de patient met pijnstillers naar huis gestuurd. Maar pijnstillers nemen de oorzaak van de pijn niet weg!

Veel aandoeningen worden feitelijk veroorzaakt door triggerpoints. Artsen die in pijnklinieken werken hebben vastgesteld dat ze in ca. 75 procent van de gevallen de hoofdoorzaak zijn van de pijn!

Veel mensen met terugkerende klachten als pijn in de rug, nek en schouders en ook hoofdpijn en gewrichtspijn, weten niet dat myofasciale triggerpoints (kleine spierknopen) wel eens de oorzaak zouden kunnen zijn. Wanneer iemand bijvoorbeeld uitstralingspijn in het rechterbeen heeft, kan het goed zijn dat een triggerpoint in de onderrug de boosdoener is. Maar ook fibromyalgie, een aandoening waar miljoenen mensen mee te kampen hebben, wordt in vele gevallen wellicht door triggerpoints veroorzaakt.

Gelukkig is er veel goede informatie over triggerpoints voor handen. In dit artikel zetten we kort uiteen wat triggerpoints precies zijn. Onder Rugpijn Behandelingen leest u over hoe ze behandeld kunnen worden.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints zijn kleine samentrekkingen in spierweefsel. Een triggerpoint trekt aan het spierweefsel. De strakke banden spierweefsel houden op hun beurt de aanhechtingen van de spier onder spanning, wat weer z’n uitwerking heeft op de gewrichten die daar in de buurt liggen.

Doordat de bloedcirculatie in de spiervezel vastloopt wordt een triggerpoint in stand gehouden. Door het gebrek aan zuurstof en de ophoping van afvalstoffen raakt het tripperpoint geïrriteerd. Dit veroorzaakt de pijn.

Trauma’s in spieren kunnen de oorzaak zijn van triggerpoints. Met trauma bedoelen we een plotseling optredend gebeuren, zoals een bevalling, overmatige inspanning zoals sport, of overbelasting. Tijdens de geboorte bijvoorbeeld, kunnen zowel bij de moeder als bij de baby triggerpoints ontstaan. Dit laatste kan een verklaring zijn voor huilbaby’s. Maar ook stress, valpartijden in de kinderjaren, verwondingen, en alcohol en drugs kunnen oorzaak zijn voor het ontstaan van triggerpoints.

Triggerpoint therapie

Het probleem bij triggerpoints is dat ze de pijn naar een andere plek afleiden, maar het mooie is weer dat de pijn in voorspelbare patronen voorkomt. Een aantal mensen heeft deze patronen in kaart gebracht.
Tegenwoordig zijn triggerpoints goed en snel te behandelen met eenvoudige massagetechnieken en met behulp van deze kaarten.

De autoriteiten op het gebied van triggerpoints zijn:
– de Amerikaanse artsen Janet Travell en David Simons. Zij publiceerden ruim twintig jaar geleden het boek: Myofascial Pain & Dysfunction; The Trigger Point Manual.
– Clair Davies. Hij schreef het ‘Trigger Point Manual’, het Handboek Triggerpoint-therapie voor de leek.
– Bonnie Prudden. Zij schreef Pain Erasure: The Bonnie Prudden Way. Al meer dan twintig jaar een toonaangevend boek op het gebied van myo-therapie.

Heel in het kort komt de triggerpoint therapie op het volgende neer:
Door druk op een triggerpoint uit te oefenen (zo’n 7 à 8 seconden stevig duwen), kan de uitstralingspijn op de zere plek worden verdreven. Als u bijvoorbeeld uitstralingspijn in uw rechterachterbeen heeft, helpt het door eenvoudigweg enkele seconden hard op het betreffende triggerpoint te duwen. Meestal geeft dit directe verlichting van de pijn.

Klinkt heel simpel he? Maar waar zitten die triggerpoints dan precies? En hoe kunt u het betreffende triggerpoint bewerken?

In een speciaal rapport wat wij hierover gaan schrijven (met onder andere uitgebreid de therapie van Bonnie Prudden), vindt u speciale kaarten met daarop de triggerpoints in het lichaam. Met deze kaarten kunt u zelf uw eigen triggerpoints wegmasseren, of u kunt er mee naar uw fysiotherapeut gaan en die kan u helpen door de triggerpoints weg te masseren. Maar ook uw partner (kennis, familielid) kan u daarbij helpen.

Triggerpoints – Westers onderzoek

Triggerpoints moeten niet verward worden met accupunctuurpunten. Achter accupunctuur zit een oosterse filosofie die blijkbaar voor de westerse wetenschap moeilijk te onderzoeken is, omdat accupunctuur uitgaat van veronderstelde energiestromen en daar doen we in het Westen nog erg weinig  mee.

De kennis over triggerpoints komt uit westers medisch onderzoek en het bestaan van triggerpoints is daarmee een geaccepteerd feit. Je kunt ze overigens ook eenvoudig zelf voelen. Ze kunnen met behulp van elektronenmicroscopen zelfs gefotografeerd worden in het spierweefsel. En u weet hoe we denken, als je het kan zien op foto’s dan bestaat het en als je het niet kan zien, dan bestaat het niet. Ik denk daar persoonlijk inmiddels anders over, het hele gebied van fibromyalgie is daar een voorbeeld van, maar daarover zal ik op een andere plaats wel meer schrijven.

Resultaten triggerpoint behandeling

De triggerpoint therapie heeft overigens ook zeer goede resultaten bij huilbaby’s, menstruatiepijnen, gewrichtspijn en verminderde seksdrive (frigiditeit).

OK, dus triggerpoints daar moet u nu iets mee, maar hoe dan?

Ik heb inmiddels de tekeningen laten maken om een eigen boek over triggerpoint zelfhelp uit te geven, ik moet alleen nog de tijd maken om ook echt weer te gaan zitten en het boek nu te gaan schrijven.

Als u interesse heeft hierin, mail me dan en hopelijk helpt me dat om het dan toch maar naar boven op mijn lijstje te schuiven.

Succes!

Rugpijn Banner
Robert Feddes

Voormalig Rugpatient Robert Feddes ontwikkelde het RugpijnWEG! Programma na een periode van 20 jaar steeds erger wordende rugklachten. Robert heeft GEEN last meer van zijn rug en inmiddels hebben 10.000-en zijn programma's al gedownload!

Aanbevolen VIDEOS

Hoe U Snel En Blijvend Rugpijn Overwint
Hoe U Zorgt Dat Het Nooit Meer In Uw Rug Schiet
Hoe U Zelf Uw Si Gewricht En Scheefstand Corrigeert
Hoe U Ischias En Uitstralingspijnen Helemaal Laat Verdwijnen
Hoe Hernia En Tussenwervelschijven Natuurlijk Genezen