Rugpijn Psychologisch?

"Ja, op die manier zat ook mijn rugpijn tussen de oren!"

Rugpijn Psychologische Oorzaak

Rugpijn en Stress?…

Dat wilde u natuurlijk niet horen, maar er zijn goede redenen aan te voeren om hier toch eens stil bij te staan.

De meest bekende psychologische oorzaak van rugpijn is stress. Het is bekend dat bij veel mensen in tijden van grote stress rugpijn de kop opsteekt. Maar toch is het maar de vraag of stress de oorzaak is. Want er zijn ook mensen die dezelfde hoeveelheid stress hebben en helemaal geen rugpijn krijgen…

Raadselachtige Afwezigheid van Rugpijn

Wat dacht u hier van: er zijn mensen die rondlopen met een hernia, zonder dat ze dat van zichzelf weten.

Als je bij honderd mensen een MRI scan maakt zul je gemiddeld bij 40 mensen een hernia op de MRI zien, en de kans is bijna honderd procent dat ze hier geen van allen ook maar enige last van hebben.

Tegelijkertijd zijn er mensen die zoveel pijn in hun rug hebben dat ze zich laten onderzoeken. In het medische circuit wordt dan op de mri-scan een hernia geconstateerd… Dan wordt er gezegd: “duidelijk waar de pijn vandaan komt: de hernia!” Maar is dat wel zo?…

…Hoe verklaren we dan dat er zoveel mensen met een uitpuilende tussenwervelschijf zijn, die geen enkele pijn hebben?

Verschoven wervels – GEEN pijn?

En het kan nog gekker: Stel nu eens dat niet alleen de tussenwervelschijf uitpuilt, maar dat u een hele wervel heeft, of voor mijn part twee wervels, die duidelijk zichtbaar (op de scan) verschoven zijn. Dan moet u toch wel door de grond gaan van de pijn?…

Toch heeft de onderzoeksliteratuur het over gevallen waar mensen overduidelijk verschoven wervels hadden, maar die geen enkele pijn hebben! Tegelijkertijd zijn er ook mensen die met net zulke verschoven wervels wel degelijk pijn lijden. Hoe is het mogelijk dat de één zoveel pijn ervaart en de ander helemaal niet? Terwijl ze toch allebei verschoven wervels hebben.

In de rug geschoten – door de grond van de pijn

Nog een ander voorbeeld: Als het u wel eens in uw rug geschoten is, weet u hoeveel pijn dat kan doen. Het kan al door de kleinste beweging worden veroorzaakt, waarbij de pijn u werkelijk ongeveer gek kan maken…

Je wilt bijvoorbeeld een overhemd uit de kast pakken en het volgende moment lig je kermend van de pijn op de grond en kunt niet meer voor of achteruit, geheel verlamd door een misselijkmakende pijn in de rug. Dan schiet het u door een bijna onbenullige oorzaak ineens in de rug, toch? Wat voor schade kan daar nou door onstaan?

Maar op onze site staat ook het verhaal van iemand die op een zebrapad door een motor werd aangereden en vanaf dat moment eenzelfde afschuwelijke pijn ervoer…

Pijn en de heftigheid van bijvoorbeeld een ongeluk

…Dus: kleine beweging – veel pijn, maar ook: grote beweging – net zo veel pijn. De pijn na een heftig ongeluk kan gelijk zijn aan de pijn na een kleine verkeerde beweging! Hoe is dat in vredesnaam mogelijk?

Dan nog dit: uw lichaam heeft een geweldig vermogen om beschadigingen te herstellen. Als u het dikste bot in uw lichaam (het dijbeen) breekt, dan heeft uw lichaam maximaal 6 weken nodig om dat weer te herstellen. En u heeft alleen de eerste paar dagen pijn hiervan.

Zou het dan niet mogelijk zijn dat uw lichaam de beschadiging die is opgeroepen door het opgepakte overhemd (wat weegt zo’n overhemd nou eigenlijk?) binnen een paar uur kan herstellen? OK, binnen een week dan?…

Maandenlang gevloerd door overhemd uit de kast pakken

En toch zijn er mensen die voor maanden gevloerd worden door hun rug omdat ze een overhemdje wilden oppakken. Begrijp me aub goed, ik wil dit niet bagatelliseren, want ik ken het gevoel. Ik ben namelijk zelf door mijn eigen overhemd een keer stevig gevloerd. (begrijp u meteen waar dat voorbeeld vandaan komt).

In plaats van bagatelliseren wil ik snappen, zodat ik er iets aan kan doen. Het is toch niet meer dan terecht dat als je bovenstaande dingen weet, dat je je dan afvraagt hoe dat kan? Geen dokter kon mij een antwoord op deze vraag geven. Todat ik een boek las dat over de psychologische oorzaak van rugpijn ging. Daarin ben ik de meest logische verklaring tegengekomen. En dan kom ik gelijk bij het tweede punt.

Het TMS-syndroom

Het TMS-syndroom veronderstelt dat de pijn wordt veroorzaakt door het brein. Pijn vanuit het brein dus. Een groot deskundige op dit gebied is Dr. John E. Sarno. In zijn boek Healing Back Pain zet hij zijn theorie over het Tension Myositis Syndrome (TMS) uiteen.

De uitkomsten van zijn onderzoek werpen interessant licht op de psychologische kant van rugpijn. En nee, het betekent niet dat u een watje bent als u dit durft te lezen. Het zou wel kunnen betekenen dat u ontdekt dat u misschien toch niet zo slim met een aantal issues in uw leven omgaat… …en dat uw lichaam u dat met rugpijn probeert te vertellen…

…Oeps, dat was ik niet van plan, maar nu heb ik de kern meteen toch maar op tafel gegooid. Als u daar bang voor bent moet u dit artikel zeker niet lezen…

Heel in het kort gaat het hierover: De pijn die iemand (die lijdt aan het TMS-syndroom) ondervindt, wordt veroorzaakt door het brein. Wanneer iemand bijvoorbeeld dingen die hij of zij meemaakt niet goed verwerkt, slaat het brein dat op en geeft op een ander moment (zoals na een val, of een ongeluk), pijnsignalen af. De aanleiding (trigger) is op dat moment de druppel die de emmer doet overlopen.

Bij een whiplash bijvoorbeeld zie je over het algemeen op de foto’s niet dat er iets kapot is. Maar iemand heeft wel pijn! Hoe valt dat te verklaren? Fysiek is er niet aantoonbaar dat er iets kapot is, maar er is wel pijn. Daarom is een whiplash ook zo moeilijk te behandelen en doen sommige verzekeraars ook moeilijk.

Maar waar komt nu die pijn vandaan?

Mind-Body Connection en uw rugpijn

Blijkbaar is er een andere oorzaak. Sarno noemt dat ook wel de Mind-Body Connection (M-B C). In zijn boek Healing Back Pain gaat hij hier uitvoerig op in. Ons verstand zit blijkbaar dingen te doen die bij ons die pijn veroorzaken. De Mind-Body Connection is in die gevallen waar pijn is, maar waar geen zichtbare oorzaak is, een goede verklaring. Bovendien geeft deze gedachtengang ons zicht op een oplossing. En dat is waar het uiteindelijk om gaat.

De redenering van Sarno: als jij de dingen in je leven die je meemaakt niet goed verwerkt, gaat je lichaam dat op een andere manier laten terugkomen. Dat uit zich door spanning en pijn. Je kunt dingen proberen weg te stoppen (vergeten, verdringen), maar het lichaam is er nog niet mee klaar. Gevolg: pijn, maar op een ander moment.

Ofte wel: de oorzaak van de rugpijn is psycho-somatisch.

Het is de overtuiging van Sarno en ook van ons dat het lichaam enorm sterk is en zich zeer goed kan herstellen. Wanneer men pijn op deze manier verklaart, is de pijn ineens ook goed te behandelen.

Natuurlijk is het niet zo dat alle rugpijn onder ‘breinpijn’ valt. Er zijn veel soorten rugpijn en diverse mogelijke oorzaken van rugpijn. In de andere artikelen op deze site vindt u daar alles over terug. Maar waar het hier om gaat is dat er blijkbaar ook rugpijn is, die veroorzaakt wordt door ons eigen verstand.

Pijn als signaal van onverwerkte emotie?

Een voorbeeld: Jeff Hoye is consultant en trainer in het bedrijfsleven, maar daarnaast treedt hij op als clown bij onder andere demente ouderen. “Het valt me steeds weer op dat mensen teruggaan naar crisissen in hun leven”, zegt hij. “Het lijkt wel of het lichaam wil dat jij bepaalde gebeurtenissen verwerkt en niet wegstopt.”

Zo heeft hij het over een demente man die vroeger bankdirecteur was. Nu loopt deze man de hele dag met een klein knuffelbeertje rond.

Bij navraag blijkt dat het beertje van zijn zoon te zijn, die al heel jong is overleden. Op latere leeftijd verwerkt deze man alsnog het immense verdriet van deze tragische gebeurtenis.

Een trauma of een plotselinge gebeurtenis, zoals een ongeluk of een val, kan de trigger (aanleiding) zijn waardoor pijn ontstaat. Sommige mensen worden ‘s nachts ineens wakker met een onverklaarbare pijn. Of iemand pakt iets op, maar dat blijkt op dat moment een verkeerde beweging te zijn en de pijn schiet erin.

Bij de diverse behandelmethodes gaan we hier verder op in. We werken nog aan een speciaal rapport gemaakt voor mensen die geen tijd of geld hebben om naar New York te gaan om daar door Dr. Sarno behandeld te worden. Dit rapport wordt speciaal geschreven om de Sarno methode beschikbaar te maken als zelf-help methode.

Rugpijn Banner
Robert Feddes

Voormalig Rugpatient Robert Feddes ontwikkelde het RugpijnWEG! Programma na een periode van 20 jaar steeds erger wordende rugklachten. Robert heeft GEEN last meer van zijn rug en inmiddels hebben 10.000-en zijn programma's al gedownload!

Aanbevolen VIDEOS

Hoe U Snel En Blijvend Rugpijn Overwint
Hoe U Zorgt Dat Het Nooit Meer In Uw Rug Schiet
Hoe U Zelf Uw Si Gewricht En Scheefstand Corrigeert
Hoe U Ischias En Uitstralingspijnen Helemaal Laat Verdwijnen
Hoe Hernia En Tussenwervelschijven Natuurlijk Genezen