Triggerpoints – Wat Zijn Het?

Wat Is Een Triggerpoint

Myofasciale Triggerpoints en rugpijn

Myofasciale triggerpoints zijn kleine voelbare ‘spierknopen’ die ontstaan als een spier overbelast is of verwond geraakt. 80% van alle pijnklachten heeft met triggerpoints te maken…

Volgens onderzoek zijn triggerpoints bij 80% van alle gevallen van pijn betrokken…

Hoog tijd om eens wat dieper op het fenomeen in te gaan en te zien hoe we ons voordeel kunnen doen met wat elementaire kennis over triggerpoints.

Steeds meer fysiotherapeuten ontdekken overigens ook dat behandeling van triggerpoints werkt en we zien dat veel fysiotherapeuten zich werpen op het zogenaamde ‘dry needling’ om  triggerpoints te behandelen.

Vraag is of dat wel nodig is en of we dit niet in alle eerlijkheid als een verdedigende beweging van de fysiotherapeuten moeten zien, want stel nou dat je de meeste triggerpoints gewoon zelf kunt behandelen, dan heb je toch helemaal niemand met naalden nodig?…

Maar ik loop op de zaak vooruit, laten we eerst eens goed kijken naar welke klachten allemaal door triggerpoints worden veroorzaakt en daarna zullen we kijken naar wat triggerpoints zijn.

Welke klachten kunnen worden veroorzaakt door triggerpoints?

Wat dacht u van de volgende rij klachten die allemaal al succesvol behandeld zijn dankzij de triggerpoint inzichten…

Hoofdpijn, nekpijn, pijn in de kaak, pijn in de schouders, tennisarm, carpaal tunnel syndroom, gewrichtspijnen in schouder, pols knie, heup en enkel. Arthritis, bursitis (slijmbeursontsteking), duizeligheid, oorpijn, sinusitis, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen, pijn aan de geslachtsdelen, zogenaamde ‘dove’ handen en voeten, ischiasklachten, lage rugpijn, uitstralingspijn in benen en armen, zelfs fibromyalgie-patienten hebben baat gehad bij triggerpoint behandeling!

Triggerpoints – Voorspelbare Pijn-Patronen

Het mooie van triggerpoints is dat er een fysieke wetmatigheid is in de plaats van de triggerpoint en de aan die plaats gekoppelde pijn- of symptoomgebieden.

Zo ziet u hieronder een tekening van het onderlichaam met daarin een aantal bekende triggerpoints en de bijbehorende mogelijke pijngebieden.

Met behup van triggerpoint-zelf-therapie kunnen zelfs de meest hardnekkige chronische klachten verdwijnen, niet altijd even snel, maar als u eenmaal van al uw pijnen af bent, wie geeft er dan nog om of het een maand heeft geduurd?

Maar andere klachten verdwijnen soms al binnen dagen, na eerst vrijwel onoplosbaar te lijken, en daar is een reden voor die ik zal uitleggen hieronder aan de hand van de fysiologie van een triggerpoint.

Wat is een triggerpoint?

In bovenstaande tekening ziet u een uitvergroting van spierweefsel met daarin ingetekend een aantal triggerpoints…

Dit is een geschematiseerde tekening van een fotografische opname van triggerpoints in spierweefsel via een electronenmicroscoop.

U ziet normale spiervezels, die herken je eraan dat ze een gelijke dikte hebben. Spiervezels zijn opgebouwd uit sarcomeren, en het zijn de sarcomeren die beweging van spieren mogelijk maken, want de sarcomeren verzorgen de feitelijke contractie van uw spieren door zich van eind tot eind samen te trekken.

Sarcomeren zijn microscopisch klein en alle spiervezels zijn opgebouwd uit miljoenen sarcomeren.Een triggerpoint is eigenlijk niets anders dan een contractie van een aantal sarcomeren die te sterk zijn gestimuleerd en zich nu zo hard samentrekken dat ze chemisch niet langer in staat zijn zich te ontspannen.

Bij normale spiervezels ziet u dat de afstand tussen de korte dwarsverbindingen (die noemen we Z-verbanden) zeer gelijkmatig verdeeld is over de lengte van de hele spiervezel. De afstand tussen de korte dwarsverbindingen wordt bepaald oor de lengte van de individuele sarcomeren. De sarcomeren lopen dus van het ene Z verband naar het andere.

Als alles in orde is, kunnen de sarcomeren zich over alle spiervezels gelijk aantrekken en ontspannen en dan ziet u nadat de spier zijn werk heeft gedaan dat de spiervezels weer terug in de rusttoestand zijn, met gelijkmatige afstanden tussen de z-verbanden.

Spierknoopjes

Maar soms gaat dit mis en blijven er kleine contracties van spiervezels achter in de rusttoestand, hier zijn de sarcomeren in een continu toestand van maximale contractie blijven hangen, en dit noemen we dan een triggerpoint of een spierknoop. Door de continue samentrekking van de sarcomeren ontstaat een opgebolde spierknoop, waar de z-verbanden heel dicht naar elkaar toe zijn getrokken.

Maar de spierknoop zelf is niet het enige probleem. En dat komt omdat de totale lengte van de spiervezel niet veranderd is, die loopt nog steeds van de ene aanhechting naar de andere. En als er dus een continue contractie is, moet er daarnaast een continue uitrekking zijn en dat ziet u ook op de tekening, een grotere afstand tussen de z-verbanden. Deze overstrekte segmenten van de spiervezel veroorzaken een gespannen gevoel in een spier, net alsof de spier korter is geworden.
Verstoorde Circulatie In Spierknoopjes

De sarcomeren werken normaal gesproken als kleine pompjes waarmee het bloed wordt rondgepompt zodat zuurstof en de benodigde voedingsstoffen worden aangevoerd en afvalstoffen worden afgevoerd. Dit is het metabolisme van de sarcomeren en dit wordt aangedreven door de samentrekkende en ontspannende beweging van de sarcomeren, daarmee wordt via de capillaire vaten de bloedsomloop in stand gehouden.

Maar…

Als de sarcomeren in een spierknoop helemaal vast zitten, is de pomp eigenlijk gestopt en is er dus feitelijk geen bloedcirculatie meer. Dit leidt tot een zuurstoftekort en een ophoping van afvalstoffen, en die beiden tezamen irriteren de spierknoop en het omliggende weefsel. Een triggerpoint reageert hierop door pijnsignalen te versturen en het doet dat via het bindweefsel.

Triggerpoint Massage

Net zo goed als we bij een hartstilstand de circulatie op gang kunnen brengen door uitwendige hartmassage, zo kunnen we de circulatie van de sarcomeren ook weer op gang brengen door uitwendige massage…

Door de spierknopen te masseren komt de circulatie op gang en komen de vastgelopen sarcomeren weer los. En zodra de circulatie hersteld is wordt weer zuurstof aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd. Het omliggende weefsel raakt vrij van irritatie en de noodsignalen via uw bindweefsel stoppen ook weer vanzelf. Voor u betekent het dat uw pijn als vanzelf weer verdwijnt…

Dryneedling of Massage?

Bij Rugpijnweg gaat onze voorkeur uit naar doe het zelf, dus rechtstreekse massage van je eigen triggerpoints. Dat is niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe je ze kunt vinden en hoe je ze weg masseert. Maar als je het effect hebt gevoeld dan wil je niet anders meer.

In de video: ‘Hoe U Ischias & Uitstralingspijn Helemaal Laat Verdwijnden‘ kunt u hier meer over zien.

Rugpijn Banner
Robert Feddes

Voormalig Rugpatient Robert Feddes ontwikkelde het RugpijnWEG! Programma na een periode van 20 jaar steeds erger wordende rugklachten. Robert heeft GEEN last meer van zijn rug en inmiddels hebben 10.000-en zijn programma's al gedownload!

Aanbevolen VIDEOS

Hoe U Snel En Blijvend Rugpijn Overwint
Hoe U Zorgt Dat Het Nooit Meer In Uw Rug Schiet
Hoe U Zelf Uw Si Gewricht En Scheefstand Corrigeert
Hoe U Ischias En Uitstralingspijnen Helemaal Laat Verdwijnen
Hoe Hernia En Tussenwervelschijven Natuurlijk Genezen