Rugpijn? – Roeien!

"die fluid rower is een echte aanrader"

Rugpijn Ga Dan Roeien

Ooit aan gedacht om te gaan roeien als u last heeft van uw rug? Het is een optimale beweging die meer dan 80 procent van uw spieren in beweging zet en de houding verbetert.

Uw rug vaart er wel bij…

De roeimachine: handig voor mensen met rugpijn?

Roeimachines zijn ideale trainingsapparaten voor wie fit en gezond wil blijven – als we de leveranciers van roeimachines mogen geloven.

Maar is dat ook zo? En zijn roeimachines ook geschikt voor mensen met rugklachten?

We krijgen hierover veel vragen van lezers. Daarom zijn we ons gaan verdiepen in de wereld van roeiers. Wat is nou zo goed aan roeien? In welk opzicht heeft de rug hier baat bij?

Rugpijnweg Test Roeimachines

We zijn een dag op pad gegaan om roeitrainers te testen en hebben een en ander op een rijtje gezet. We kwamen tot de conclusie dat roeitrainers inderdaad goed zijn voor mensen met rugklachten. En ja hoor, uiteindelijk gingen we zelf ook overstag …!

Voor we uitleggen waarom roeitrainers zo nuttig zijn, zullen we eerst iets vertellen over de verschillende types.

Als u erover denkt om een roeimachine aan te schaffen, moet u zich eerst afvragen wat u precies zoekt. Roeimachines zijn er in verschillende soorten, maten en prijzen. 

Heeft u veel of weinig ruimte in huis, wilt u de roeimachine op kunnen bergen of laten staan? Hoeveel budget heeft u? Hoe vaak wilt u roeien? Hoe is het met uw conditie gesteld? Wilt u een roeitrainer om te revalideren of om fanatiek te trainen? 

Handig om hier van tevoren over nadenken. Er zijn heel namelijk veel verschillende soorten roeimachines. Als u weet wat u wilt en wat er kan, wordt de keus al eenvoudiger.

Een roeimachine bestaat uit een ijzeren buis met een stoeltje erop, een voetplaat, een trekker (roeispaan) en een mechanisme dat op weerstand werkt.

Roeimachines: weerstand op basis van water, lucht of magnetisch?

De weerstand kan op verschillende manieren geregeld zijn: er zijn waterrowers, fluid rowers, machines met luchtweerstand en roeiers met magnetische weerstand.  

Een veel gebruikt type is de Concept II. Deze werkt op luchtweerstand. De Concept II kom je het meest tegen in sportscholen en fitness centra. 

Toen wij de Concept II testten in de roeizaak, viel het ons op dat de startweerstand vrij hoog is. Daardoor krijg je aan het eind van de haal een ‘schokje’.

Bij waterroeiers komt de weerstand van water. Er zijn twee soorten: de fluid rower en de waterrower. Door het geluid van het ruistende water benadert dit meer het echte roeien dan een roeiapparaat dat op luchtweerstand of magnetische weerstand werkt. Het watergeluid werkt ook ontspannend en rustgevend. 

Het verschil tussen een gewone water rower en een fluid rower is dat de fluid rower een variabele weerstand heeft. Dat betekent dat je de weerstand (tegendruk) in kunt stellen. Wij vonden dit zelf prettiger, aangezien je dan je trainingsprogramma op kunt bouwen, door de weerstand steeds te verhogen. 

Rugpijnweg voorkeur voor Fluid Rower

Na alle verschillende types uitgeprobeerd te hebben, waren wij nog het meest gecharmeerd van de fluid rower. Bij het aantrekken van de ‘roeispaan’ geeft deze meteen tegendruk, zodat er een gelijkmatige beweging ontstaat. Dit in tegenstelling tot de Concept II.

Voor mensen met rugklachten, of die werken aan het herstel van hun rug, is het wel zo fijn als de beweging gelijkmatig is en niet schokkerig.

Grote voordeel van de fluid rower boven de gewone water rower, is dat de weerstand variabel is. Als je dus op een gegeven moment zo vooruit gaat dat je wilt trainen met meer weerstand, kun je dat eenvoudigweg instellen. 

Inmiddels hebben we zo’n ding (fluid rower) aangeschaft en we kunnen niet anders zeggen: Roeien is inderdaad een goede training en iedereen kan het doen. Je kunt je eigen tempo en tijd bepalen.

Roeien versterkt de rugspieren

Voor mensen met rugklachten is een roeimachine uitermate geschikt, omdat de gecontroleerde beweging van de rug tijdens het roeien de rugspieren versterkt. En dan niet alleen de oppervlakte spieren, maar ook de dieperliggende spieren!

Indoor roeien vormt bovendien geen belasting voor de gewrichten. Kortom: Het is een veilige en niet blessure-gevoelige manier van trainen, ook, en juist voor mensen met rugpijn.

Bij het trainen op een roeimachine is meer dan 80 procent van de spieren van ons lichaam betrokken. Roeien is daarmee, met langlaufen, een van de meest complete beschikbare workouts.

Met indoor roeien gebruik je spieren in de kuiten, bovenbenen, billen, rug, buik, armen en schouders. Ook draagt roeien bij aan het stabiliseren van de romp, wat zorgt voor een goede houding.

Waar is roeien allemaa goed voor?

Indoor-roeien is ook goed voor:
-het verbeteren van de conditie,
-gewichtsvermindering,
-het werkt stressverminderend,
-het herstellen na een blessure.

Het ideale van een roeitrainer is dat je het vanuit huis kunt doen. Je hoeft niet naar de sportschool, wat tijd en geld scheelt. Bovendien heb je het gemak als je zo’n ding in huis hebt, dat je, wanneer en waar je maar wilt kunt oefenen.Een ander voordeel van indoorroeien is ook dat het niet saai is. Als je wilt, kun je onderwijl tv kijken, een MP-3 luisteren, of, wanneer je samen roeit, elkaar aanmoedigen. Er zijn zelfs mensen die -via internet- competities houden.

Voor mensen met rugklachten is het wel aan te raden om bij het samenstellen van een trainingsprogramma een fysiotherpeut of huisarts te raadplegen.

Start altijd met een beginnersprogramma als je nog niet eerder geroeid hebt, zodat je eerst de techniek onder de knie krijgt.

Bouw het trainingsprogramma rustig op, en begin en eindig met warming-up en cooling-down (zo’n 20 a 30 slagen roeien). Maak liefst ook gebruik van een hartslagmeter bij het roeien.

Ons advies: Rugpijn? Ga roeien! 

Rugpijn Banner
Robert Feddes

Voormalig Rugpatient Robert Feddes ontwikkelde het RugpijnWEG! Programma na een periode van 20 jaar steeds erger wordende rugklachten. Robert heeft GEEN last meer van zijn rug en inmiddels hebben 10.000-en zijn programma's al gedownload!

Aanbevolen VIDEOS

Hoe U Snel En Blijvend Rugpijn Overwint
Hoe U Zorgt Dat Het Nooit Meer In Uw Rug Schiet
Hoe U Zelf Uw Si Gewricht En Scheefstand Corrigeert
Hoe U Ischias En Uitstralingspijnen Helemaal Laat Verdwijnen
Hoe Hernia En Tussenwervelschijven Natuurlijk Genezen