Ischias – Wat Is het…

"na 4 dagen verlost van de ischias pijnen"

Ischias Wat Is Het

Ischias is een plaag die veel te veel mensen in haar macht heeft en houdt. Ontdek wat het is en vooral wat u er aan kunt doen. Begin hier zodat u snapt wat ischias is en ook wat het niet is…

U wilt eerst weten of u wel ischias heeft. Goeie vraag! Als u last heeft van ondraaglijke pijn, wilt u eerst weten wat er aan de hand is. Hoe weet je nu zeker dat je ischias hebt?

Symptomen

Heeft u last van pijn in uw onderrug, bil en been? Een trekkende spierpijn in uw been? Tintelende benen, pijn van de rug naar de enkel, zeurende pijn in uw bil, of stekende pijn in bil, been of voet?  Dan heeft u de symptomen die horen bij ischias.

De pijn bij ischias kan variëren van zeurende tot stekende pijn, van een verdoofd tot een branderig gevoel en van spierzwakte tot tintelingen.

Ischias is de volksnaam voor rugpijn die uitstraalt vanuit de bil helemaal tot onder in het been, zowel links als rechts. De pijn kan zo hevig zijn dat die je leven beheerst.

Als u zich herkent in de pijn die ischias veroorzaakt is uw volgende vraag natuurlijk: Hoe kom ik aan die pijn? (en: hoe kom ik er vanaf?- maar dat is weer de volgende vraag).

Oorzaken van de Uitstralingspijn

Een aantal belangrijke veronderstelde oorzaken van ischias zijn:

– een verkeerde houding

– een verkeerde spierbelasting (vaak gevolg van die verkeerde houding)

– hernia (door beknelling van de ischias zenuw op de plaats waar die uit de ruggegraat komt)

– spondylolisthesis (verschuiving van wervel, waardoor zenuw bekneld kan worden)

– het piriformis syndroom (beknelling van de beenzenuw in uw bil door de peervormige spier – de piriformis)

– triggerpoints

Nervus Ischiadicus

De naam ischias komt van nervus ischiadicus, oftewel: grote beenzenuw. Dit is de langste zenuw in ons lichaam, die loopt van de lage rug tot helemaal onderin het been.

Meestal wordt gedacht dat de pijn ontstaat als gevolg van de beknelling van een zenuw door de piriformis spier – en dan wordt ischias ook wel het zogenaamde piriformis syndroom genoemd. Wij denken daar anders over.

Want als de piriformis spier uw zenuwpijn zou kunnen veroorzaken dan zouden toch veel meer mensen last moeten hebben van beknelling van die zenuw, we spannen namelijk allemaal de hele dag die spier wel een aantal keren. En gelukkig hebben we niet allemaal iedere dag uitstralingspijn! Spieren zijn ervoor gemaakt om aan te spannen. Dat zou zonder zenuwpijn moeten kunnen!

De beste verklaring voor uitstralingspijn van ischias, heeft te maken met triggerpoints. Dit zijn voelbare knoopjes in het myo-fasciale weefsel, als gevolg van overbelaste of geblesseerde spieren.

Hoe pak ik de pijn aan?

Als triggerpoints de oorzaak van de pijn zijn, dan zouden deze pijnpunten gemasseerd kunnen worden. Door uzelf, of door iemand anders.

De triggerpoints die uitstralingspijn veroorzaken bij ischias zitten meestal in de kleine bilspier (piriformis). Maar ook op een aantal plaatsen in de achterkant van het been. Triggerpoints houden de spieren hard en gespannen, waardoor weer nieuwe triggerpoints kunnen ontstaan, of waardoor houdingsproblemen ontstaan. Als uw spieren namelijk permanent strak gespannen staan als gevolg van aanwezige triggerpoints, trekken deze spieren aan botten en gewrichten, die komen daarmee in de verkeerde stand te staan en dat leidt weer tot eenzijdige belasting en slijtage van gewrichten en tussenwervelschijven.

U snapt nu misschien ook waarom het zo belangrijk is om te zorgen voor soepele geoefende spieren. Door uw spieren goed te oefenen en mooi lang en opgerekt te houden, voorkomt u om te beginnen al heel veel problemen, en daarnaast kunt u ook weer veel problemen op lossen door te werken aan het soepel maken van stijvere spieren.

Zorg Dat Uw Spieren Soepel Worden En Blijven

Vandaar dat speciale oefeningen goed zijn als u last heeft van ischias pijn. Als u wilt kan uw fysio- of manuele therapeut u op weg helpen, en ook kunt op internet natuurlijk voldoende oefeningen vinden. Van belang is alleen wel dat u weet dat niet alle oefeningen goed werken.

Als u namelijk al last heeft van ischias, kunnen sommige oefeningen de klachten verergeren. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Mocht u snel beschikking willen hebben over een serie oefeningen die al veel mensen hebben geholpen dan kunt u de aanschaf overwegen van het e-boek ‘Rugpijn, Hernia, Spit & Ischias: Weg Ermee!’

Let Op Uw Houding

Als een verkeerde houding de oorzaak is, dan moet eerst de houding aangepakt worden. Veel mensen hebben in de loop der jaren – onbewust-  een verkeerde houding aangenomen: voorovergezakt hoofd, ronde, naar voren hangende schouders, een te holle rug, of een te platte rug.

Dat kan jarenlang goed gaan, maar ineens krijgt u te maken met pijn. Door de pijn krijgt u angst om te bewegen, terwijl beweging juist goed voor uw lichaam is.

Of uw verkeerde houding zorgt ervoor dat de spieren verkeerd belast worden of zelfs bekneld raken. En dat doet pijn!

Gelukkig hoeft u niet bij de pakken neer te zitten, want ischias is goed te behandelen. U moet alleen wel zorgen dat u de juiste aanpak te pakken heeft! Voor houding correctie bevelen wij het boek ‘Bewaak Uw Houding Checklist’ aan, te bestellen op deze site.

Ischias Banner Main
Robert Feddes

Voormalig Rugpatient Robert Feddes ontwikkelde het RugpijnWEG! Programma na een periode van 20 jaar steeds erger wordende rugklachten. Robert heeft GEEN last meer van zijn rug en inmiddels hebben 10.000-en zijn programma's al gedownload!

Aanbevolen VIDEOS

Hoe U Snel En Blijvend Rugpijn Overwint
Hoe U Zorgt Dat Het Nooit Meer In Uw Rug Schiet
Hoe U Zelf Uw Si Gewricht En Scheefstand Corrigeert
Hoe U Ischias En Uitstralingspijnen Helemaal Laat Verdwijnen
Hoe Hernia En Tussenwervelschijven Natuurlijk Genezen