'Mijn Rug Herstelt Weer Dankzij Jouw Oefenprogramma'

Met vriendelijke groet,
John  Coughlan
Ireland

john-coughlan

'Ik kreeg rugklachten na het bergwandelen...'

Hi  Robert,

Vorige maand jouw boek gekocht en ik ben erg blij met het resultaat. Ik ben 63 jaar oud en altijd erg actief geweest op sportgebied. Ongeveer 2 jaar geleden kreeg ik rugklachten na het bergwandelen. Ik heb dat op moeten geven.

Na negen maanden ging het weer iets beter nadat ik een oefenprogramma had gevolgd. Ik kon niet meer bergwandelen op het niveau van voorheen, dus ben ik met tennis begonnen, waarvan ik – ten onrechte – dacht dat dat makkelijker zou zijn. Daarna kreeg ik nog 2 rugproblemen, de laatste ongeveer 2 maanden geleden. Deze keer was mijn rug zo stijf dat ik in het begin niet eens rond het huis kon lopen zonder wandelstok. Naast een stijve onderrug, kreeg ik ischias in mijn linkerbeen, dit had ik nog nooit eerder gehad. Blijkbaar is mijn rug niet meer in staat om actieve sporten te beoefenen. Er is mij verteld dat ik niet een hernia heb, maar alleen een erg stijve rug.

Uit uw rug-oefenprogramma heb ik vooral van oefening 1 enorm veel voordeel. U legt goed uit waarom deze oefening zo belangrijk is. Ik merk nu dat dit de ontbrekende oefening is van het andere oefenprograma dat ik had. Ik heb de meeste oefeningen uit Rugpijnweg geprobeerd, maar de eerste oefening doe ik minstens twee keer per dag samen met het gedeelte over achterover buigen en strekken.

Op het moment heb ik geen last van stijfheid meer en ik kan uren in de tuin werken zonder me achteraf stijf te voelen. Mijn volgende zet is dat ik langer wil wandelen op vlak terrein, 2 uurtjes of zo. Mijn herstel is duidelijk een voortgaand proces en zelfs al keer ik niet terug naar actieve sporten, dan is dat ook niet erg. Belangrijkst is dat ik dagelijks zonder stijve rug kan functioneren en dat heb ik al bereikt.
Ik schrijf mijn herstel helemaal toe aan jouw programma en met name aan die oefening 1.

Met vriendelijke groet,
John  Coughlan
Ireland