'Jouw Boek Is Mij Tot Steun Geweest'

Martine de R.

martine-de-r

'Met name de eerste 3 oefeningen vind ik super'

Omstreeks juni dit jaar heb ik jouw Rugboek per mail ontvangen. Het is nu inmiddels december en ik wil hierbij graag reageren en mijn ervaringen met de 'Rug-perikelen' met je delen.

Op dag 1 van mijn vakantie (in juni) heb ik een 5-liter gieter water uit onze vijver genomen met een kurkentrekker-achtige buk/zwaai beweging (deed ik al enige jaren met regelmaat) en de volgende dag was het helemaal mis. Enorme aanzwellende pijn in mijn rechterbeen (niet in de onderrug wonderlijk genoeg).

Enige dagen later diagnosticeerde de huisarts dit als a-specifieke klachten in het bekkengebied (beslist geen hernia dus), maar een vorm van spit.

Het heeft al met al zo'n 4 maanden geduurd voordat ik weer de oude was. Nu zo'n enkele keer nog wat lichte rugpijn of prikkelingen in m'n been/voet.

Het is wel wat, om volledig uitgeschakeld te zijn met zoveel pijn, dit werkt louterend moet ik zeggen. Jouw boek is mij hierbij erg tot steun geweest. Jouw uiteenzetting in de inleiding vind ik erg helder en duidelijk en zorgt voor het beter begrijpen van de hele situatie.

Met name de eerste drie oefeningen vind ik super. Deze zijn nieuw voor mij (met name de oefeningen 2 en 3). Daarnaast deed ik dagelijks oefeningen van de fysiotherapeut en lichte yoga en/of mensendieck oefeningen, die veel weg hebben van de overige oefeningen in jouw boek. De laatste oefening is ook weldadig.

Over de oefening 1 heb ik nog een opmerking cq tip: Ik heb ervaren dat de spit gepaard gaat met enorme spierverkrampingen. Dan is het met gestrekte knieën voorover buigen een erg zware belasting. Je kunt dit ook doen met licht gebogen knieën.

Ik ben ter ondersteuning van m'n genezing naar een therapeutische masseur gegaan. Dit is echt zeer aan te bevelen! Dan pak je nl. de zaak zowel van de buitenkant (=massage) als van de binnenkant (=oefeningen, rust) aan. Door de rust die je (noodgedwongen) neemt en door de massages (en bijkomende gesprekken) komen de spieren langzaam maar zeker tot ontspanning.

Met vriendelijke groet,

Martine de R.