'Ik Oefen Dagelijks Met Dit Programma'

Pieter van Lieshout

pieter-van-lieshout

'Genoodzaakt te stoppen met hardlopen door rugklachten'

Beste Heer Dr. Robert Feddes,

Half november 2008 ben ik begonnen met het oefenprogamma uit uw boek ‘Rugpijn & Hernia weg er mee”. Al enkele jaren heb ik erg veel last en pijn in de onderrug. Ik ben een man van 59 jaar, lengte 1,85mtr en gewicht 72kg. Nooit gerookt en drink weinig alcohol. Sporten doe ik al heel mijn leven en is ook erg belangrijk voor mij. Ik heb intensief de waterpolo sport beoefend vanaf mijn 12jaar tot 35jaar. Daarna ben ik gaan hardlopen. Niet overdreven maar ik liep toch 2a`3x per week zo’n 10km. Met de loopsport was ik genoodzaakt enkele jaren geleden door teveel rugklachten te stoppen. Voor een sportman als ik was dit dus héél erg balen.

In de afgelopen jaren heb ik diverse therapeutische behandelingen ondergaan om van de rugpijn verlost te worden. Gewone Fysiotherapie, Manuele therapie, Orthomanuele therapie,  Giropraktiker. Maar dit gaf telkens maar een tijdelijke verlichting van de pijn. Ook de neuroloog in het ziekenhuis kon mij niet helpen zijn conclusie was na een kort onderzoek: Chronische lumbago. Momenteel fiets ik veel (mountainbiken) en ga ik een maal per week naar de sportschool en doe daar aan fitnes en RPM.

Zoals gezegd ben ik dus al enige tijd bezig met de oefeningen uit uw boek. De eerste weken heb ik trouw iedere dag fanatiek mijn oefeningen gedaan. Ik had er een goed gevoel bij en de pijn in mijn rug werd wel wat minder maar bleef toch nog wel nadrukkelijk aanwezig. De laatste maand ben ik de oefeningen iets minder frequent gaan doen omdat de rugklachten toch weer met veel pijn in de onderrug waren teruggekomen. Dit was voor mij natuurlijk een teleurstelling want ik dacht echt nu op de goede weg te zijn om mijn rugklachten te verminderen. Warmte doormiddel van een lamp werkt wel maar is maar tijdelijk, bewegen doe ik genoeg ook al is dit soms pijnlijk.

In uw oefen progamma zitten enkele oefeningen bij die ik lastig vind zoals: bij oefening 3+14 en 15 komt duidelijk de pijn in de onderrug naar boven, oefening 9 buikspieren blijven voor mij heftige oefeningen waarom weet ik niet maar na 30x is het echt over. Met de rest van de oefeningen heb ik geen problemen. Ik kan goed voorover buigen en zonder problemen met mijn vingertoppen de grond raken(oefening 1).

Ik heb geprobeerd u in het kort te vertellen hoe ik uw oefen progamma ervaar. Ik ben nog steeds positief en oefen nog dagelijks met uw progamma.

Heer Robert Feddes  succes verder met uw boek.
Met vriendelijke groeten

Pieter van Lieshout