'Ik Heb Geleerd Hoe Ik Met Mijn Rug Om Moet Gaan'

Karel H.

karel-karate

'Geen karate training, maar Feddes training...'

Het ontstaan van mijn rugproblemen begon zo'n dertig jaar geleden. Ik probeerde bij het opruimen van mijn tent een erg vastzittende haring uit de grond te trekken. Daarbij heb ik mijn onderrug dus overbelast.

Nadat de klachten over waren (alleen door rust te nemen, géén rust was géén verbetering) kwamen ze alleen terug bij verkeerd tillen. Nou, rust nemen is voor mij moeilijk, ik ben erg actief...

Mijn rug bleef mijn zwakke plek. Ongeveer 1,5 jaar terug, ik was mijn training voor karate aan het opvoeren om de bruine band te halen, kwam mijn rugpijn behoorlijk opzetten. Ik ging nog meer trainen, maar mijn rugpijn bleef en werd zelfs erger.

Het bleek dat mijn borstwervels aan elkaar zaten verkleefd. Al de bewegingen in mijn rug, nodig bij het trainen, kwamen dus uit mijn onderrug. Die vastzittende wervels, samen met het teveel oefenen, was dus het probleem!

De fysio heeft mijn borstwervels losgemaakt en oefeningen voorgeschreven. Dat ging mij niet snel genoeg, ik heb toen je boek aangeschaft!

Ik heb enkele maanden (4 a 5 maanden) alle rugoefeningen gedaan, zeker 5x per week. De echte verbetering begon sneller als ik dacht, ongeveer een half jaar geen karatetraining maar Feddes training!

Nu kan ik volstaan met het wekelijks volgen van een les body balance, naast 3 uur karate training. Het gaat erg goed met mijn rug, beter als ooit tevoren! Zeker mede dank zij de oefeningen.

Mijn hobby, karate, kan ik weer volop beoefenen. De dag na een training ben ik hoogstens wat stijf, alleen koude op mijn rug geeft weer iets van de oude pijn terug.

Ik ben inmiddels al weer een jaar van de Feddes training af en alleen nog maar bezig met karate en body balance.

Ik heb mijn grenzen leren kennen en geleerd hoe ik met mijn rug om moet gaan. Ik let erg goed op mijn werkhouding op kantoor en adviseer ook mijn collega's om beter te gaan zitten.

Wat de toekomst brengen moge: zo mogelijk de zwarte band, daar neem ik echter wel de tijd voor. Niet te snel mijn training opbouwen, maar er rustig naar toe werken. Het is ten slotte een hobby.

Wat ik nu doe, is je boek aanbevelen aan anderen met rugproblemen.

Met sportieve groet,

Karel H.