'De Rugoefeningen Zijn Uitermate Heilzaam'

Inge van 't S.

inge-van-t-es

'Het herstel van mijn rug is ingezet'

Beste Robert,

Nogmaals hartelijk dank voor het snel toesturen van je boek. Het kostte mij niet veel tijd om te ontdekken dat de oefeningen die hierin staan uitermate heilzaam (kunnen) zijn.

Iets over mijn 'herniageschiedenis': bij mij is plm. 17 jaar geleden een dubbele hernia geconstateerd (boven- en onderin de rug). Er was even sprake van een operatie, is uiteindelijk (gelukkig) niet gebeurd.

Na wat sessies fysiotherapie ben ik yogalessen gaan volgen. Op en af heb ik dit een paar jaar gedaan, totdat ik besloot dat ik het zelf verder wel kon. Yoga heeft mij geholpen de hernia goed onder controle te houden. Als ik last van mijn rug had, was het leed na wat gerichte oefeningen meestal na een dag of twee, drie, weer geleden.

Een paar weken geleden openbaarde de hernia zich in een voor mij nieuwe vorm, en dit keer hielp er geen lieve yoga aan, tenminste, niet op korte termijn. Na wat googelen kwam ik op jouw boek en op een site waarop dit boek werd besproken, en ik was benieuwd of er oefeningen in stonden die ik nog niet kende. Veel oefeningen corresponderen met yogahoudingen, zoals je zelf waarschijnlijk ook weet(?), maar er staan ook voor mij nieuwe oefeningen in.

Alles bij elkaar lijkt het mij een uitstekend programma. Als ik nog wat suggesties mag geven:
-oefening 1: ik heb geleerd dat je vanuit de heupen moet buigen. Dus de rug om te beginnen gestrekt houden en daarna van onderaf wervel voor wervel afrollen. (En ook zo teruggaan naar staande positie).
-oefening 13 en 14: compenseren met 'omgekeerde' houding/beweging (schildpad of mohammedaanse houding).
-algemene opmerking: om te voorkomen dat mensen ondanks je waarschuwing al te fanatiek aan de slag gaan: zeker in het begin is het denk ik aan te raden om na elke oefening even te ontspannen.
-in het verlengde hiervan: misschien kun je wat luchtige oefeningetjes inlassen (bekkenkantelingen, holle/bolle rug etc.) Voor een redelijke snelle verlichting van de pijn heb ik meestal baat bij de 'schildpad' of 'mohammedaanse houding': kniezit, billen op de hielen, vooroverbuigen, armen langs je lichaam (schildpad) of gestrekt vooruit (mohammedaanse houding), voorhoofd of wang op de grond.

Ik doe nu trouw elke dag een paar oefeningen uit je boek, en merk dat het herstel heeft ingezet.

vriendelijke groet, en succes met je boek! Waarom geef je het eigenlijk niet ook in druk uit?

Inge van 't S.