Al Die Tijd Verkeerde Bewegingen Gedaan Zonder Bij Na Te Denken

Yves De Bodt

yves-de-bodt

'Ik ben van mijn rug gaan houden'

Beste heer Feddes,

Ik heb me op 22 oktober de cursus rugoefeningen aangeschaft. Ik ben 53 en had reeds jarenlang een stijve onderrug, stijf bekken, en regelmatig pijn in de onderrug, m.i. mede veroorzaakt door spanningen. Ik lette er op de duur niet meer op en leerde er mee leven.

Toen ik 4 jaar geleden een huisje kocht en sedertdien veel verbouwingswerken verricht, waarvan enkele tamelijk belastend zijn voor de rug, kreeg ik een jaar geleden een lumbago, zodat ik 's anderendaags met heel veel moeite uit bed geraakte. Het ging over, tot voor een paar weken op 13 oktober, toen kreeg ik weer een lumbago na het verplaatsen van een gietijzeren kachel. Ik realiseerde me dat ik al die tijd verkeerde bewegingen had gedaan zonder er bij na te denken en zonder eerst mijn spieren op te warmen. Mijn rug zat compleet vast. Ik was nu vastberaden er iets aan te doen en zo kwam ik op uw site terecht.

De theorie van uw cursus heeft mijn interesse voor de rug aangewakkerd en zo ben ik van mijn rug gaan "houden". Het is dank zij die liefde voor mijn rug dat ik enthousiast met de oefeningen ben gestart op 26 oktober. Ik heb alle oefeningen dagelijks uitgevoerd tot 24 november (behalve een dag of 3, 4 dat ik er de tijd niet voor had). In het begin geraakte ik bij het vooroverbuigen amper tot net onder de knieën met pijn, maar nu raak ik met mijn vingertoppen de grond zonder pijn (enkel wat lichte stretchpijn in mijn kuiten). Daar sta ik zelf nog steeds van versteld !

Tijdens de oefeningen heb ik ontdekt dat mijn hamstrings veel te kort waren. Bij oefening 19 bvb had ik al moeite om in die houding met gestrekte benen te blijven zitten en voelde ik het tot in mijn kuiten toen ik maar even mijn hoofd vooroverboog. Het voelt nu en dan nog een klein beetje stijf aan als ik lang op een stoel neerzit (tijdens bureelwerk), maar ik luister naar die signalen, loop wat rond en doe een paar nuttige bewegingen.

Gisteren ben ik een uur gaan zwemmen en toen ik uit het zwembad kwam was het net of ik een nieuwe rug had ! Ik voelde voor de eerste keer in jaren niets meer !!! Met deze wil ik u dan ook van harte danken voor deze cursus.

Met vriendelijke groeten,

Yves De Bodt