Lumbago - Oorzaak & Oplossing

Lumbago wordt ook wel spit of gewoon lage rugpijn genoemd, hangt er maar net van af met wie je praat. We zullen proberen wat duidelijkheid te scheppen. Lumbalgie wordt het ook nog wel eens genoemd.

Wat is het?

Het woord lumbago is een samenvoeging van het latijnse woord lumbus voor lendenen en het griekse woord algos wat pijn betekent, en daarmee zijn we meteen bij de betekenis - pijn in de lendenen.

Met lumbago wordt dus lage rugpijn bedoeld, en het woord lumbago wordt ook nog gebruikt als de pijn uitstraalt naar de billen, benen en dijen. Straalt de pijn verder uit dan hebben we het niet meer over lumbago maar over ischias.

Mensen die last hebben van lumbago hebben ook vaak stijve delen van de rug, er is een duidelijk verband tussen pijn en stijfheid. En uit nader onderzoek blijkt dat stijve delen van de rug te maken hebben met dunnere tussenwervelschijven in juist die stijve delen van de rug.

Ook is er bij lumbago vaak sprake van permanente spierspanning op de rugspieren, in combinatie met elkaar leidt dit alles tot pijn en strakheid bij het bewegen van de gehele wervelkolom. Leuk om allemaal te weten, maar...

Hoe Behandel Je Het?

Als je eenmaal begrijpt wat lumbago is en waar het allemaal mee samenhangt dan is inzicht in de behandeling niet zo lastig.

In de praktijk slikken veel mensen pijnstillers of spierverslappers - in de hoop dat als de pijn of verkramping eenmaal weg is, de problemen dan ook verdwijnen - hoezo symptoombestrijding?

Volgens ons moet het zo dus niet, hoewel als je rug stijf staat van de spanning en pijn, dan kan spierverslapping een eerste stap zijn. Vervolgens moet je dan natuurlijk nog wel de oorzaak aanpakken.

U weet misschien al dat we op Rugpijnweg.nl voorstander zijn van het in beweging houden van de rug en dat we voorstander zijn van weer soepel maken van de rug door o.a. te werken aan verbetering van de gezondheid van uw tussenwervelschijven.

Bedrust?... - Liever Niet

Van bedrust knapt je rug niet op, je lichaam heeft circulatie nodig om gezonde bouwstoffen naar beschadigde delen van je lichaam te brengen. Ook heeft je lichaam circulatie nodig om de afvalstoffen weg te voeren. Je nachtelijke rust is natuurlijk wel heel belangrijk, die is zelfs noodzakelijk voor goed herstel van je lichaam. Maar overdag heeft je lichaam juist beweging nodig. Probleem is wel dat als je een heftige aanval van spit of lumbago hebt, je vaak niet eens goed meer kunt bewegen. En ook kun je dan vaak niet goed meer slapen, iedere beweging 's nachts kan dan al martelende pijnscheuten opleveren. Wat kun je dan toch nog doen?

Zelf-Behandel Programma

Als je gevloerd bent met lage rugklachten en als er sprake is van stijfheid, spierspanning en/of verkramping, dan is het eerste wat je moet doen, zorgen dat de spieren ontspannen en ophouden met zo hard de boel op slot te houden.

Daarnaast moet je zorgen voor herstel van de tussenwervelschijven, zodat de flexibiliteit van je hele rug weer toeneemt, want je rug moet soepel EN stabiel zijn om pijnloos en gezond te blijven of te worden.

Nadrukkelijk schrijf ik over soepel EN stabiel, omdat juist de kern stabiliteit op het diepste niveau van je rug van cruciaal belang is om te voorkomen dat het in je rug schiet, dat je last krijgt van lumbago.

Het rugpijnweg programma bestaat niet voor niets uit een aantal specifieke onderdelen. Om te beginnen werken we met de oefeningen in het basisprogramma aan ontspanning en verbetering van circulatie in de gehele rug. Daarmee verdwijnt de spanning en kunnen de nodige bouwstoffen aangevoerd en de afvalstoffen afgevoerd worden. Ook werken we met deze oefeningen aan activeren van alle spieren die nodig zijn voor kern stabiliteit van de rug en we leggen daarmee ook de basis voor een natuurlijke gezonde houding.

In de 'Bewaak Uw Houding Checklist' werken we vervolgens gericht aan het wegnemen van de houdingsoorzaken van lumbago klachten. Zonder dat er enige oefening aan te pas komt. En met de 'Nederlandse Decompressie Methode' werken we actief aan verbetering van de gezondheid van tussenwervelschijven en daarmee aan verhoging van de souplesse van de gehele rug.

Met elkaar biedt het Rugpijnweg Totaalprogramma dan ook een zelf behandel programma waarin een groot scala van lumbago oorzaken worden aangepakt en waarmee u uw lichaam in staat stelt uw rugklachten aan te pakken en zichzelf te genezen van pijn. Als laatse is dit programma er op gericht te zorgen dat uw klachten ook niet meer terugkomen, in plaats van steeds vaker.

Maar natuurlijk kunt u ook uw eigen oefenprogramma samen stellen, let dan aub op de hierboven genoemde nodige ingredienten. Maar als u voor een gering bedrag in 1 keer een beproefd totaal programma zoekt, dan bent u natuurlijk van harte welkom op onze bestelpagina.

Succes met het laten verdwijnen van uw lumbago!

Aanbevolen Videos

Rugpijn Artikelen