Lage Rugpijn - 90% oorzaak onbekend...

De meest voorkomende vorm van rugpijn is Lage Rugpijn. En als we de geleerden mogen geloven is in 90% van de gevallen geen duidelijke oorzaak vast te stellen. Op wikipedia wordt zelfs al gesproken van 95%!

Daarmee is een behandeling dan ook heel lastig vast te stellen. Maar er is hoop!

Voordat je een probleem aan kunt pakken, zul je toch eerst een oorzaak moeten weten, en dat blijkt nu zo vaak zo lastig bij rugklachten.

De pijn is heel reëel, tot misselijkmakend, soms zelfs letterlijk verlammend aan toe. Als u het in uw rug heeft of heeft gehad, dan weet u wat ik bedoel.

Een onbekende oorzaak van rugpijn is zo wijd verbreid dat de artsen dit soort klachten a-specifieke rugklachten noemen, ook wel niet-specifieke rug problemen genoemd.

Met die uitdrukking bedoelt men dat er geen specifieke oorzaak voor de rugpijn is aan te wijzen…

…althans volgens de gangbare methodes van diagnostiek.

Lage Rugpijn en MRI scans...

U denkt misschien dat een mri-scan uitsluitsel kan geven over uw rugklachten. Nou dat valt nog maar te bezien, ik weet van een neuroloog die eerlijk aangeeft dat hij geen mri scans meer wil maken, gewoon omdat 20- 25% van alle volwassenen in Nederland een hernia heeft, maar hier in verreweg de meeste gevallen geen enkele last van heeft of krijgt!…

Als u last hebt van uw rug en op een mri-scan ziet dat u een uitgestulpte tussenwervelschijf heeft, dan wilt u misschien wel geopereerd worden, omdat u denkt dat dat helpt.

Maar er zijn gewoon te veel gevallen waarbij een operatie helemaal niets aan de klachten heeft veranderd. Ook zijn er gevallen bekend waar de klachten juist zijn verergerd. En daar moeten we al helemaal niet aan denken.

Maar hoe zit het dan, er is niets te zien, toch heeft u pijn, waar komt die pijn dan vandaan?

Dat zal ik u uitleggen, die pijn heeft alles te maken met uw bindweefsel, ofwel uw myofasciale weefsel. Myo betekent spieren, fascia betekent vlies. Even heel praktisch, als u kipfilet snijdt, dan ziet u over het vlees een glanzend  vliesje liggen. Dit vlies loopt over al het spierweefsel heen en mondt uit in de pezen, die de  spieren verbinden met de botten. In onze lichamen wordt ook alles met alles verbonden met dit zelfde soort weefsel. Vandaar dus de naam bindweefsel.

De laatste jaren ontdekken we steeds meer over de werking en functie van het bindweefsel. In 1 boek wat ik er over heb bestudeerd wordt het een eindeloos web genoemd van weefsel wat van top tot teen door ons lichaam alles met alles verbindt.

Lage Rugpijn en Triggerpoints

Misschien heeft u wel eens gehoord van triggerpoints, dit zijn kleine knoopjes in het myofasciale weefsel, in de volksmond noemen we het spierknoopjes en je kunt ze bij jezelf wel voelen, kleine pijnlijke verdikkingen in je spierweefsel. Het is alleen niet het spierweefsel, maar het zijn kleine knoopjes op het kruispunt van spier en bindweefsel, vandaar dat de officiele benaming dan ook myofasciale triggerpoints is.

Het blijkt nu zo te zijn dat pijn door het bindweefsel wordt doorgegeven naar andere delen van het lichaam. Dit noemen we afgeleide pijn. Op scans is niets te zien, maar als je gaat voelen in het weefsel, dan voel je duidelijk de triggerpoints zitten en als je op die plekjes duwt, dan doet het al heel snel erg veel pijn en voel je vaak ook de pijn meteen op een andere plaats in je lijf.

De triggerpoint therapie is gericht op het wegmasseren van de triggerpoints en helpt zo de pijn te verdrijven. Echter pak je hiermee nog steeds niet het echte probleem aan, namelijk het ontstaan van die triggerpoints.

Dus als uw arts zegt dat er geen aanwijsbare oorzaak is voor uw rugklachten, komt dat omdat uw arts nooit geleerd heeft om naar deze dingen te kijken.

Triggerpoints ontstaan in spieren als u die spieren verkeerd gebruikt, of te veel belast, of eenzijdig belast. Zo kunt u triggerpoints oplopen door het tillen van een zware koffer met alleen uw linkerhand. Als u zwaar werk doet met uw sterke kant, dan kan dat leiden tot triggerpoints.

Als u met een verkeerde houding tilt, kunnen triggerpoints ontstaan, en zo kunnen we nog wel even door gaan. Maar het is natuurlijk veel belangrijker om te weten hoe u van uw triggerpoints kunt af komen, en dan liefst zonder behandelingen, want dat kost weer tijd en geld.

Lage Rugpijn - Wat Kunt U Er Zelf Aan Doen...

Om te beginnen moet u zorgen dat u met de juiste houding tilt, loopt, werkt, sport enz. enz. Vandaar dat we een nieuw boek hebben geschreven wat helemaal gericht is op een simpele - bijna automatische - manier van houding verbetering - zonder fysieke oefeningen: De 'Bewaak Uw Houding Checklist', te bestellen op deze website.

Maar daarnaast blijkt dat een lijf vol triggerpoints een lijf vol spierspanning is, en vaak gaat die spierspanning gepaard met pijn, maar ook met stijve delen in de rug door het 'pletten' van uw tussenwervelschijven door de aanhoudende spierspanning in uw rug.

Om het herstel van uw tussenwervelschijven te bevorderen raden we het boek de 'Nederlandse Decompressie Methode' aan. Hierin vindt u eenvoudige decompressie oefeningen waardoor u de druk van uw tussenwervelschijven af neemt en daarmee geeft u uw lichaam gelegenheid uw tussenwervelschijven terug te brengen naar goede gezondheid.

U ziet dat een gezonde rug - zonder pijn, zonder triggerpoints, en met gezonde tussenwervelschijven, te maken heeft met juiste houding, gezonde tussenwervelschijven, en ook een gezonde basis ofwel kern stabiliteit van uw rug. En juist voor dat laatste zijn de oefeningen uit het basisprogramma van rugpijnweg bedoeld.

Aanbevolen Videos

Rugpijn Artikelen