Spit?

Wel eens meegemaakt? Op een dag word je wakker en je kunt je bed niet uitkomen. Niet omdat je er zo laat ingedoken bent, maar eenvoudigweg omdat je niet meer kunt opstaan. Een aanval van onvervalste spit!...

Wie wel eens spit heeft gehad, weet hoe vervelend en pijnlijk dit is. Van de een op de andere dag kun je je ineens niet meer bewegen. Een hinderlijke lage rugpijn heeft je lichaam in zijn greep. Alsof je rug op slot zit.

En soms is het oprapen van een paperclip al genoeg om het acuut in je rug te laten schieten. Voor je het weer sta je scheef en krom en kun je geen kant meer op en als je beweegt schieten de pijnscheuten door je rug..

Maar hoe ontstaat zoiets nu?

Spit kan op het eerste gezicht meerdere oorzaken hebben. Als je bijvoorbeeld je rug overbelast hebt, wraakt zich dat na een nacht rust. Je bent ineens helemaal stijf en kunt bijna niets meer. Opstaan lukt niet, dus je bent van de een op de andere dag aan bed gekluisterd.

Soms lijkt een verkeerde beweging de oorzaak. Maar ten diepste heeft het te maken met te weinig GOEDE beweging in het algemeen, waardoor bij overbelasting, veel autorijden, of spanningen ineens klachten optreden.

De oorzaak van die klachten was echter al sluimerend aanwezig... Want niets gebeurt 'zomaar'.

Hoewel spit heel vervelend, hinderlijk en pijnlijk is en er niet meteen iets ernstigs aan de hand hoeft te zijn, is de pijn wel een signaal van het lichaam dat er iets mis is.

Natuurlijk gaan de symptomen vanzelf vaak weer over. De pijn vermindert en u kunt langzaamaan weer bewegen. Bij sommigen duurt het een paar dagen, bij anderen kan het soms weken duren. En als u niet uitkijkt gaat u dan weer verder alsof er niets gebeurd is...

Het echte probleem als 'het in uw rug schiet'...

Het echte probleem is dat er restschade overblijft en wel restschade in de vorm van een instabiele rug. In het artikel Spit, 3 Tips om er snel van af te komen, kunt u daar meer over lezen en ook hoe u kunt zorgen dat de symptomen snel weg gaan zonder dat er restschade over blijft.

Als u spit heeft, is het goed om even rustig aan te doen. Vaak kun je ook niet anders... Je merkt vanzelf, wanneer de pijn wat minder wordt, of je al weer wat kunt doen. Rustige activiteiten als wandelen, fietsen of zwemmen zijn meestal wel oké. Het is in elk geval goed om in beweging te komen, zodra dat kan. Luister daarbij naar uw lichaam, dat geeft wel aan wat wel en niet ok is.

Wat u waarschijnlijk niet moet - en kunt - doen is sjouwen of zwaar werk. Boodschappen halen of kleine kinderen optillen kunt u beter even aan uw partner over laten. Voorzichtig uit bed stappen, niet te lang stilzitten of in dezelfde houding staan, en geen draaiende bewegingen maken met de rug. Blijf niet langer dan een paar dagen in bed, anders wordt uw rug nog stijver. Ga bewegen, maar bouw het rustig op en zorg liefst dat u weet wat u doet om aan blijvend herstel te werken.

Belangrijk om te weten is dus dat spit een signaal is om serieus te nemen, uw lichaam vertelt u met spit namelijk dat er iets aan de kernstabiliteit van uw rug mankeert. En tenzij u het niet erg vindt dat spit weer terug komt, en mogelijk zelfs vaker, kunt u maar beter iets met dat signaal doen.

Wat nu te doen?...
U had natuurlijk beter kunnen voorkomen dat u gevloerd werd door uw spit aanval, maar als u al spit heeft is het zaak dat u zo snel mogelijk weer vrij van klachten bent - en zonder restschade aan uw rug, en als u dat goed doet, kunt u bij het herstellen van uw huidige aanval van spit al werken aan het voorkomen van de volgende...

En dat zouden iedereen met spit willen adviseren: luister naar uw lichaam en zorg goed voor uw rug zodat uw rug nog jaren goed voor u kan zorgen! Uw rug is gemaakt om een leven lang mee te gaan zonder problemen, maar dan moet u wel af en toe wat zogenaamd klein onderhoud aan uw rug plegen.

Rugpijn is dus het signaal van uw lichaam waarmee het tegen u zegt: het is hoog tijd om aan de conditie van uw rug te werken! En als u wilt weten hoe u dat zou kunnen doen, vindt u hieronder de link naar de 3 Tips Om Snel Van Spit Af Te Komen...

Succes!


Spit - 3 Tips Voor Snelle Verbetering

3 Tips om snel van uw spit af te komen, zodat u weer kunt doen wat u wilt doen EN kunt zorgen dat de spit ook niet meer terugkomt.Rugpijn Soorten

'Het Schoot Telkens Opnieuw In Mijn Rug'

Goedenavond Robert,

Het is nu al bijna 2 maanden geleden dat ik uw informatie over rugpijn heb gedownload. Sinds medio 2007 had ik regelmatig last van mijn rug. Het schoot er telkens weer opnieuw in, zoals u het zo mooi omschrijft, soms zelfs elke paar weken.

Met Kerst ging het echt mis. 1e Kerstdag hadden we de gehele familie op visite en zorgde ik, zoals andere jaren, voor het kerstdiner. Echter veel plezier beleefde ik er ditmaal niet aan. Ik kon amper lopen of bewegen, laat staan gaan zitten en dan weer opstaan. Gelukkig ben ik de dag afwisselend lopend en zittend op een harde kruk doorgekomen en ging onze familie met welgevulde buikjes en een tevreden gevoel weer huiswaarts.

Ik was het echt zat toen. Huisarts bezoeken was niet meteen een optie, want die was met vakantie. Dus besloot ik het web op te gaan om te kijken waarop mijn klachten wezen. Vreselijke pijn in mijn onderrug, uitstralend naar mijn rechterbil, -liesstreek en -been. Na enig gesurf, kwam ik op uw site terecht en het kwam me allemaal heel bekend voor. Na alles goed te hebben doorgelezen, begon ik meer over mijn rug te begrijpen. Ik doe zittend werk en heb nooit beseft dat dit zo'n enorme problemen met mijn rug tot gevolg kon hebben.

Ik besloot de oefeningen te proberen en heb uw digitale boek besteld en dacht, als de oefeningen helpen, dan merk ik dat snel genoeg. Helpt het niet en verminderen de klachten niet, dan is er iets anders aan de hand en wordt het tijd de huisarts te bezoeken.

Inmiddels heb ik 6 weken lang de oefeningen dagelijks toegepast en daarna ben ik deze zo'n 4x per week blijven doen. Binnen een week na aanvang bemerkte ik al een aanzienlijke verbetering. Op dit moment is de rugpijn weg en ik voel duidelijk dat alles een stuk soepeler is nu. Ook heb ik niet meer het gevoel dat mijn rug op scherp staat. Af en toe lijkt het weer een beetje stijf te worden en trekt er een zeurend gevoel mijn bil en been in. Maar het trekt ook heel snel weer weg als ik de oefeningen blijf doen. Bovendien blijken ze daarnaast ook nog helend te werken voor mijn nek- en schouderklachten.

Aangezien ik 4 dagen per week veel computerwerkzaamheden verricht, had ik ook erg veel last van mijn nek en schouder, met als gevolg ook vaak hoofdpijn. Als ik de oefeningen regelmatig doe, heb ik ook daar zo goed als geen last meer van.

Allemaal erg prettig, ik voel me een stuk fitter en ben blij dat ik niet meer van die vervelende pijnen in mijn lijf heb. Ik kan het boek echt aanbevelen voor mensen met dezelfde klachten. Als de klachten niet overgaan, is het zeker van belang nader onderzoek te laten verrichten, maar ik ben ervan overtuigd dat de oefeningen voor iedereen erg goed zijn, zelfs voor mensen die (nog) geen rugklachten hebben.

Met vriendelijke groet,

Miep W.

'Binnenkort Weer Aan Het Werk!'

Dag Robert

U hebt me gevraagd om feedback te geven. Ik kan alleen maar zeggen 'hoed af'. Ik doe mijn rugoefeningen sinds een week en merk alleen maar dat ik erop verbeter.

Ik ben al 3 maanden thuis (arbeidsongeschikt) door rugklachten en hoop volgende week te kunnen beginnen met werken (bureauwerk). Wel vrees ik om met de auto naar het werk te rijden, want ik doe dagelijks 200 km.

In ieder geval hartelijk dank voor uw steun!

Groeten,

Nadia M., Belgiƫ