Spit?

Wel eens meegemaakt? Op een dag word je wakker en je kunt je bed niet uitkomen. Niet omdat je er zo laat ingedoken bent, maar eenvoudigweg omdat je niet meer kunt opstaan. Een aanval van onvervalste spit!...

Wie wel eens spit heeft gehad, weet hoe vervelend en pijnlijk dit is. Van de een op de andere dag kun je je ineens niet meer bewegen. Een hinderlijke lage rugpijn heeft je lichaam in zijn greep. Alsof je rug op slot zit.

En soms is het oprapen van een paperclip al genoeg om het acuut in je rug te laten schieten. Voor je het weer sta je scheef en krom en kun je geen kant meer op en als je beweegt schieten de pijnscheuten door je rug..

Maar hoe ontstaat zoiets nu?

Spit kan op het eerste gezicht meerdere oorzaken hebben. Als je bijvoorbeeld je rug overbelast hebt, wraakt zich dat na een nacht rust. Je bent ineens helemaal stijf en kunt bijna niets meer. Opstaan lukt niet, dus je bent van de een op de andere dag aan bed gekluisterd.

Soms lijkt een verkeerde beweging de oorzaak. Maar ten diepste heeft het te maken met te weinig GOEDE beweging in het algemeen, waardoor bij overbelasting, veel autorijden, of spanningen ineens klachten optreden.

De oorzaak van die klachten was echter al sluimerend aanwezig... Want niets gebeurt 'zomaar'.

Hoewel spit heel vervelend, hinderlijk en pijnlijk is en er niet meteen iets ernstigs aan de hand hoeft te zijn, is de pijn wel een signaal van het lichaam dat er iets mis is.

Natuurlijk gaan de symptomen vanzelf vaak weer over. De pijn vermindert en u kunt langzaamaan weer bewegen. Bij sommigen duurt het een paar dagen, bij anderen kan het soms weken duren. En als u niet uitkijkt gaat u dan weer verder alsof er niets gebeurd is...

Het echte probleem als 'het in uw rug schiet'...

Het echte probleem is dat er restschade overblijft en wel restschade in de vorm van een instabiele rug. In het artikel Spit, 3 Tips om er snel van af te komen, kunt u daar meer over lezen en ook hoe u kunt zorgen dat de symptomen snel weg gaan zonder dat er restschade over blijft.

Als u spit heeft, is het goed om even rustig aan te doen. Vaak kun je ook niet anders... Je merkt vanzelf, wanneer de pijn wat minder wordt, of je al weer wat kunt doen. Rustige activiteiten als wandelen, fietsen of zwemmen zijn meestal wel oké. Het is in elk geval goed om in beweging te komen, zodra dat kan. Luister daarbij naar uw lichaam, dat geeft wel aan wat wel en niet ok is.

Wat u waarschijnlijk niet moet - en kunt - doen is sjouwen of zwaar werk. Boodschappen halen of kleine kinderen optillen kunt u beter even aan uw partner over laten. Voorzichtig uit bed stappen, niet te lang stilzitten of in dezelfde houding staan, en geen draaiende bewegingen maken met de rug. Blijf niet langer dan een paar dagen in bed, anders wordt uw rug nog stijver. Ga bewegen, maar bouw het rustig op en zorg liefst dat u weet wat u doet om aan blijvend herstel te werken.

Belangrijk om te weten is dus dat spit een signaal is om serieus te nemen, uw lichaam vertelt u met spit namelijk dat er iets aan de kernstabiliteit van uw rug mankeert. En tenzij u het niet erg vindt dat spit weer terug komt, en mogelijk zelfs vaker, kunt u maar beter iets met dat signaal doen.

Wat nu te doen?...
U had natuurlijk beter kunnen voorkomen dat u gevloerd werd door uw spit aanval, maar als u al spit heeft is het zaak dat u zo snel mogelijk weer vrij van klachten bent - en zonder restschade aan uw rug, en als u dat goed doet, kunt u bij het herstellen van uw huidige aanval van spit al werken aan het voorkomen van de volgende...

En dat zouden iedereen met spit willen adviseren: luister naar uw lichaam en zorg goed voor uw rug zodat uw rug nog jaren goed voor u kan zorgen! Uw rug is gemaakt om een leven lang mee te gaan zonder problemen, maar dan moet u wel af en toe wat zogenaamd klein onderhoud aan uw rug plegen.

Rugpijn is dus het signaal van uw lichaam waarmee het tegen u zegt: het is hoog tijd om aan de conditie van uw rug te werken! En als u wilt weten hoe u dat zou kunnen doen, vindt u hieronder de link naar de 3 Tips Om Snel Van Spit Af Te Komen...

Succes!


Spit - 3 Tips Voor Snelle Verbetering

3 Tips om snel van uw spit af te komen, zodat u weer kunt doen wat u wilt doen EN kunt zorgen dat de spit ook niet meer terugkomt.Rugpijn Soorten

'Binnenkort Weer Aan Het Werk!'

Dag Robert

U hebt me gevraagd om feedback te geven. Ik kan alleen maar zeggen 'hoed af'. Ik doe mijn rugoefeningen sinds een week en merk alleen maar dat ik erop verbeter.

Ik ben al 3 maanden thuis (arbeidsongeschikt) door rugklachten en hoop volgende week te kunnen beginnen met werken (bureauwerk). Wel vrees ik om met de auto naar het werk te rijden, want ik doe dagelijks 200 km.

In ieder geval hartelijk dank voor uw steun!

Groeten,

Nadia M., Belgiƫ

'Ik Oefen Dagelijks Met Dit Programma'

Beste Heer Dr. Robert Feddes,

Half november 2008 ben ik begonnen met het oefenprogamma uit uw boek ‘Rugpijn & Hernia weg er mee”. Al enkele jaren heb ik erg veel last en pijn in de onderrug. Ik ben een man van 59 jaar, lengte 1,85mtr en gewicht 72kg. Nooit gerookt en drink weinig alcohol. Sporten doe ik al heel mijn leven en is ook erg belangrijk voor mij. Ik heb intensief de waterpolo sport beoefend vanaf mijn 12jaar tot 35jaar. Daarna ben ik gaan hardlopen. Niet overdreven maar ik liep toch 2a`3x per week zo’n 10km. Met de loopsport was ik genoodzaakt enkele jaren geleden door teveel rugklachten te stoppen. Voor een sportman als ik was dit dus héél erg balen.

In de afgelopen jaren heb ik diverse therapeutische behandelingen ondergaan om van de rugpijn verlost te worden. Gewone Fysiotherapie, Manuele therapie, Orthomanuele therapie,  Giropraktiker. Maar dit gaf telkens maar een tijdelijke verlichting van de pijn. Ook de neuroloog in het ziekenhuis kon mij niet helpen zijn conclusie was na een kort onderzoek: Chronische lumbago. Momenteel fiets ik veel (mountainbiken) en ga ik een maal per week naar de sportschool en doe daar aan fitnes en RPM.

Zoals gezegd ben ik dus al enige tijd bezig met de oefeningen uit uw boek. De eerste weken heb ik trouw iedere dag fanatiek mijn oefeningen gedaan. Ik had er een goed gevoel bij en de pijn in mijn rug werd wel wat minder maar bleef toch nog wel nadrukkelijk aanwezig. De laatste maand ben ik de oefeningen iets minder frequent gaan doen omdat de rugklachten toch weer met veel pijn in de onderrug waren teruggekomen. Dit was voor mij natuurlijk een teleurstelling want ik dacht echt nu op de goede weg te zijn om mijn rugklachten te verminderen. Warmte doormiddel van een lamp werkt wel maar is maar tijdelijk, bewegen doe ik genoeg ook al is dit soms pijnlijk.

In uw oefen progamma zitten enkele oefeningen bij die ik lastig vind zoals: bij oefening 3+14 en 15 komt duidelijk de pijn in de onderrug naar boven, oefening 9 buikspieren blijven voor mij heftige oefeningen waarom weet ik niet maar na 30x is het echt over. Met de rest van de oefeningen heb ik geen problemen. Ik kan goed voorover buigen en zonder problemen met mijn vingertoppen de grond raken(oefening 1).

Ik heb geprobeerd u in het kort te vertellen hoe ik uw oefen progamma ervaar. Ik ben nog steeds positief en oefen nog dagelijks met uw progamma.

Heer Robert Feddes  succes verder met uw boek.
Met vriendelijke groeten

Pieter van lieshout