Spit?

Wel eens meegemaakt? Op een dag word je wakker en je kunt je bed niet uitkomen. Niet omdat je er zo laat ingedoken bent, maar eenvoudigweg omdat je niet meer kunt opstaan. Een aanval van onvervalste spit!...

Wie wel eens spit heeft gehad, weet hoe vervelend en pijnlijk dit is. Van de een op de andere dag kun je je ineens niet meer bewegen. Een hinderlijke lage rugpijn heeft je lichaam in zijn greep. Alsof je rug op slot zit.

En soms is het oprapen van een paperclip al genoeg om het acuut in je rug te laten schieten. Voor je het weer sta je scheef en krom en kun je geen kant meer op en als je beweegt schieten de pijnscheuten door je rug..

Maar hoe ontstaat zoiets nu?

Spit kan op het eerste gezicht meerdere oorzaken hebben. Als je bijvoorbeeld je rug overbelast hebt, wraakt zich dat na een nacht rust. Je bent ineens helemaal stijf en kunt bijna niets meer. Opstaan lukt niet, dus je bent van de een op de andere dag aan bed gekluisterd.

Soms lijkt een verkeerde beweging de oorzaak. Maar ten diepste heeft het te maken met te weinig GOEDE beweging in het algemeen, waardoor bij overbelasting, veel autorijden, of spanningen ineens klachten optreden.

De oorzaak van die klachten was echter al sluimerend aanwezig... Want niets gebeurt 'zomaar'.

Hoewel spit heel vervelend, hinderlijk en pijnlijk is en er niet meteen iets ernstigs aan de hand hoeft te zijn, is de pijn wel een signaal van het lichaam dat er iets mis is.

Natuurlijk gaan de symptomen vanzelf vaak weer over. De pijn vermindert en u kunt langzaamaan weer bewegen. Bij sommigen duurt het een paar dagen, bij anderen kan het soms weken duren. En als u niet uitkijkt gaat u dan weer verder alsof er niets gebeurd is...

Het echte probleem als 'het in uw rug schiet'...

Het echte probleem is dat er restschade overblijft en wel restschade in de vorm van een instabiele rug. In het artikel Spit, 3 Tips om er snel van af te komen, kunt u daar meer over lezen en ook hoe u kunt zorgen dat de symptomen snel weg gaan zonder dat er restschade over blijft.

Als u spit heeft, is het goed om even rustig aan te doen. Vaak kun je ook niet anders... Je merkt vanzelf, wanneer de pijn wat minder wordt, of je al weer wat kunt doen. Rustige activiteiten als wandelen, fietsen of zwemmen zijn meestal wel oké. Het is in elk geval goed om in beweging te komen, zodra dat kan. Luister daarbij naar uw lichaam, dat geeft wel aan wat wel en niet ok is.

Wat u waarschijnlijk niet moet - en kunt - doen is sjouwen of zwaar werk. Boodschappen halen of kleine kinderen optillen kunt u beter even aan uw partner over laten. Voorzichtig uit bed stappen, niet te lang stilzitten of in dezelfde houding staan, en geen draaiende bewegingen maken met de rug. Blijf niet langer dan een paar dagen in bed, anders wordt uw rug nog stijver. Ga bewegen, maar bouw het rustig op en zorg liefst dat u weet wat u doet om aan blijvend herstel te werken.

Belangrijk om te weten is dus dat spit een signaal is om serieus te nemen, uw lichaam vertelt u met spit namelijk dat er iets aan de kernstabiliteit van uw rug mankeert. En tenzij u het niet erg vindt dat spit weer terug komt, en mogelijk zelfs vaker, kunt u maar beter iets met dat signaal doen.

Wat nu te doen?...
U had natuurlijk beter kunnen voorkomen dat u gevloerd werd door uw spit aanval, maar als u al spit heeft is het zaak dat u zo snel mogelijk weer vrij van klachten bent - en zonder restschade aan uw rug, en als u dat goed doet, kunt u bij het herstellen van uw huidige aanval van spit al werken aan het voorkomen van de volgende...

En dat zouden iedereen met spit willen adviseren: luister naar uw lichaam en zorg goed voor uw rug zodat uw rug nog jaren goed voor u kan zorgen! Uw rug is gemaakt om een leven lang mee te gaan zonder problemen, maar dan moet u wel af en toe wat zogenaamd klein onderhoud aan uw rug plegen.

Rugpijn is dus het signaal van uw lichaam waarmee het tegen u zegt: het is hoog tijd om aan de conditie van uw rug te werken! En als u wilt weten hoe u dat zou kunnen doen, vindt u hieronder de link naar de 3 Tips Om Snel Van Spit Af Te Komen...

Succes!


Spit - 3 Tips Voor Snelle Verbetering

3 Tips om snel van uw spit af te komen, zodat u weer kunt doen wat u wilt doen EN kunt zorgen dat de spit ook niet meer terugkomt.Rugpijn Soorten

"Ik Voel Me Een Stuk Fitter"

Beste Robert, dank voor de aanvulling. Dankzij jouw tips en lessen heb ik veel minder last van mijn rug.

In eerste instantie ben ik met het boek aan de slag gegaan, maar miste een ritme. Ik kon de discipline niet echt opbrengen om alles rustig te doen. Maar door alle aanwijzingen was ik me er wel van bewust dat ik mijn rug moest gaan oefenen.

Ik ben lid geworden van een sportschool en volg nu sinds een jaar groepslessen in Pilates, bodybalance, bodyvive, bodypump met heel weinig gewichten, bodyjam en steps. Ik doe het zeker 4x in de week en het werkt gewoon verslavend.

Sinds driekwart jaar loop ik rechter, heb ik als ik goed ga zitten geen pijn meer en voel me fitter. Als prettig extraatje ben ik ook nog eens kilo's afgevallen. Alleen in de tuin gaat het niet altijd goed. Maar als ik mijn enthousiasme weet in te perken, niet te lang tuinier en altijd mijn corsetspieren goed aanspan, gaat het best goed. Ik hoop dat dat ook helemaal beter wordt.

Ik weet ook dat ik (ik ben 52) zeker 20 jaar zo door mag gaan en dat doe ik met het grootste plezier.

Met vriendelijke groet en dank voor de wijze levenslessen,

Marjan

Sinds Ik Met Oefeningen Ben Begonnen Wordt Mijn Rug Soepeler

Hartelijk dank voor uw mailtje. Ik moet u zeggen oefening 1 vind ik zeer prettig want als ik omhoog ga van mijn stoel doe ik hem iedere keer en ik merk dat je dan wat rechter op komt te staan. En tussendoor doe ik hem ook geregeld.

Ik zal u vertellen dat ik met de oefeningen nog maar net ben begonnen omdat ik nog bij de fisio liep.Want een fisio vind het niet altijd leuk dat je deze oefeningen er bij doet. Misschien denken ze wel straks hebben wij geen klanten meer als iedereen zo'n boek koopt.

Misschien is dit een beetje gemeen van mij maar die indruk krijg ik wel. Sinds ik met de rugoefeningen ben begonnen moet ik zeggen dat mijn rug wel iets soepeler word maar alle oefeningen lukken mij nog niet maar werk er wel naar toe. U hoort van mij nog wel een keertje hoe het gaat.

Mvg Lm klaassens kooi