Spit?

Wel eens meegemaakt? Op een dag word je wakker en je kunt je bed niet uitkomen. Niet omdat je er zo laat ingedoken bent, maar eenvoudigweg omdat je niet meer kunt opstaan. Een aanval van onvervalste spit!...

Wie wel eens spit heeft gehad, weet hoe vervelend en pijnlijk dit is. Van de een op de andere dag kun je je ineens niet meer bewegen. Een hinderlijke lage rugpijn heeft je lichaam in zijn greep. Alsof je rug op slot zit.

En soms is het oprapen van een paperclip al genoeg om het acuut in je rug te laten schieten. Voor je het weer sta je scheef en krom en kun je geen kant meer op en als je beweegt schieten de pijnscheuten door je rug..

Maar hoe ontstaat zoiets nu?

Spit kan op het eerste gezicht meerdere oorzaken hebben. Als je bijvoorbeeld je rug overbelast hebt, wraakt zich dat na een nacht rust. Je bent ineens helemaal stijf en kunt bijna niets meer. Opstaan lukt niet, dus je bent van de een op de andere dag aan bed gekluisterd.

Soms lijkt een verkeerde beweging de oorzaak. Maar ten diepste heeft het te maken met te weinig GOEDE beweging in het algemeen, waardoor bij overbelasting, veel autorijden, of spanningen ineens klachten optreden.

De oorzaak van die klachten was echter al sluimerend aanwezig... Want niets gebeurt 'zomaar'.

Hoewel spit heel vervelend, hinderlijk en pijnlijk is en er niet meteen iets ernstigs aan de hand hoeft te zijn, is de pijn wel een signaal van het lichaam dat er iets mis is.

Natuurlijk gaan de symptomen vanzelf vaak weer over. De pijn vermindert en u kunt langzaamaan weer bewegen. Bij sommigen duurt het een paar dagen, bij anderen kan het soms weken duren. En als u niet uitkijkt gaat u dan weer verder alsof er niets gebeurd is...

Het echte probleem als 'het in uw rug schiet'...

Het echte probleem is dat er restschade overblijft en wel restschade in de vorm van een instabiele rug. In het artikel Spit, 3 Tips om er snel van af te komen, kunt u daar meer over lezen en ook hoe u kunt zorgen dat de symptomen snel weg gaan zonder dat er restschade over blijft.

Als u spit heeft, is het goed om even rustig aan te doen. Vaak kun je ook niet anders... Je merkt vanzelf, wanneer de pijn wat minder wordt, of je al weer wat kunt doen. Rustige activiteiten als wandelen, fietsen of zwemmen zijn meestal wel oké. Het is in elk geval goed om in beweging te komen, zodra dat kan. Luister daarbij naar uw lichaam, dat geeft wel aan wat wel en niet ok is.

Wat u waarschijnlijk niet moet - en kunt - doen is sjouwen of zwaar werk. Boodschappen halen of kleine kinderen optillen kunt u beter even aan uw partner over laten. Voorzichtig uit bed stappen, niet te lang stilzitten of in dezelfde houding staan, en geen draaiende bewegingen maken met de rug. Blijf niet langer dan een paar dagen in bed, anders wordt uw rug nog stijver. Ga bewegen, maar bouw het rustig op en zorg liefst dat u weet wat u doet om aan blijvend herstel te werken.

Belangrijk om te weten is dus dat spit een signaal is om serieus te nemen, uw lichaam vertelt u met spit namelijk dat er iets aan de kernstabiliteit van uw rug mankeert. En tenzij u het niet erg vindt dat spit weer terug komt, en mogelijk zelfs vaker, kunt u maar beter iets met dat signaal doen.

Wat nu te doen?...
U had natuurlijk beter kunnen voorkomen dat u gevloerd werd door uw spit aanval, maar als u al spit heeft is het zaak dat u zo snel mogelijk weer vrij van klachten bent - en zonder restschade aan uw rug, en als u dat goed doet, kunt u bij het herstellen van uw huidige aanval van spit al werken aan het voorkomen van de volgende...

En dat zouden iedereen met spit willen adviseren: luister naar uw lichaam en zorg goed voor uw rug zodat uw rug nog jaren goed voor u kan zorgen! Uw rug is gemaakt om een leven lang mee te gaan zonder problemen, maar dan moet u wel af en toe wat zogenaamd klein onderhoud aan uw rug plegen.

Rugpijn is dus het signaal van uw lichaam waarmee het tegen u zegt: het is hoog tijd om aan de conditie van uw rug te werken! En als u wilt weten hoe u dat zou kunnen doen, vindt u hieronder de link naar de 3 Tips Om Snel Van Spit Af Te Komen...

Succes!


Spit - 3 Tips Voor Snelle Verbetering

3 Tips om snel van uw spit af te komen, zodat u weer kunt doen wat u wilt doen EN kunt zorgen dat de spit ook niet meer terugkomt.Rugpijn Soorten

Ik Ben Vanaf Het Scherm Al Begonnen Met De Oefeningen!

Dag Robert Feddes,

Vrijdagochtend schoot mijn rug op slot. Niet heel ernstig, wel pijnlijk en vervelend, omdat lopen slecht gaat met een verkrampte rug. Mijn fysiotherapeut (die mij voor iets anders behandelt) vertelde zaterdag dat ik moest bewegen bijv. wandelen.

Maandagmiddag zat ik misselijk van de pijn achter de computer surfend naar informatie over spit / lumbago. Uw hele site gelezen - boek gekocht en vanaf het scherm al begonnen met een aantal rugspier oefeningen.

Ruim 1 uur nadat ik het boek op het scherm zag kon ik weer rechtop staan en zonder verkramping lopen!

Oké, de zijkanten van de onderrug zijn nog erg gevoelig. Dus herhaal ik heel regelmatig de strek- en buigoefening gevolgd door de achteroverbuiging. Deze twee alleen al zijn voldoende om de dag door te komen met een flexibele rug. Wat een luxe!

Uw boek heeft me wel doordrongen van het feit dat je je spieren moet onderhouden; dat klopt 100%. De mijne zijn na 6 maanden ziektewet behoorlijk achteruitgegaan. Vrijdag was ik bang dat mijn rug mij zou verhinderen om eindelijk, begin september, weer aan het werk te gaan. Dus worden uw oefeningen voorlopig een dagelijks ritueel, en wil ik daarna het onderhoud serieus nemen.

Vanmorgen mijn fysiotherapeut verteld waarom mijn rug veel beter aanvoelt en hem de strek- buig en achteroverbuiging voorgedaan. Hij verschoot van schrik want dat zijn nu juist oefeningen die je niet moet doen, zei hij. Maar ik zei hem dat ik juist behoefte had aan praktisch bewegingsadvies. Wandelen is géén optie.

U biedt in uw boek zowel informatie als een praktische aanpak en het werkt! Het is inmiddels uitgeprint en zorgvuldig doorgelezen; dank voor uw heldere uitleg en nog meer dank voor de eenvoudige, maar zeer waardevolle oefeningen. Nog even en ik huppel binnenkort weer naar mijn werk.

Hartelijk dank,
met vriendelijke groet,

Vera

'Het Resultaat Na Een Week Is Verbluffend'

Hallo Robert,

Ik had al een paar maanden last van mijn onderrug, met name in bed. Niet weten hoe je moet liggen van de pijn, en maar draaien en keren. We hadden al een ander matras aangeschaft, maar dat hielp niets.

Toen vond ik je boek op internet. Ik dacht baat het niet dan schaadt het niet. Ik ben nu ruim een week bezig met de rugoefeningen en het resultaat is verbluffend. Ik kan weer bijna pijnloos slapen.

Bedankt ook namens mijn man, want die slaapt nu ook weer beter zonder dat gedraai van mij.

met vriendelijke groeten,

Liandra uit Arnemuiden