Bekkeninstabiliteit

"ik weet nu hoe ik mijn bekken ZELF kan rechtzetten, dank je wel"

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit – Plaag van Zwangere Vrouwen

Tijdens de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van pijn in de omgeving van het bekken, sommige statistieken spreken zelfs over 50% van de zwangere vrouwen!

Bekkeninstabiliteit is letterlijk het instabiel zijn van het bekken…

En daar kunt u hevig last van hebben, wat logisch is, eenvoudigweg omdat het bekken onze benen met het bovenlichaam verbindt. Dit is in fiete de basis van de rug, en als hier iets ook maar een klein beetje instabiel is en scheef staat, dan leidt dat tot vervelende gevolgen.

Maar…

…er is meestal goed zelf iets aan te doen. En dat leest u hieronder.

Bekkeninstabiliteit en het SI-Gewricht

Het zogenaamde SI-gewricht onderaan de rug speelt hierbij een cruciale rol. Volgens sommige deskundigen op het gebied van rugpijn is een instabiel SI-gewricht een van de grootste oorzaken van rugklachten. Men schat dat 95 procent van alle rugklachten te maken heeft met instabiliteit rondom het SI-gewricht. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van bekkeninstabiliteit klachten en het komt dus vaker voor dan we denken!

Meestal hebben we het bij bekkeninstabiliteit over de specifieke vorm van een instabiel SI-gewricht die met name voorkomt bij zwangere vrouwen. Daar willen we natuurlijk bij stilstaan, maar dit artikel is ook voor u als uw si-gewricht instabiel is en u bent niet zwanger…
Hoe zit je bekken in elkaar?

Bekkeninstabiliteit – Tips & Oefeningen

Het bekken is de rustplaats waarin de ruggegraat hangt EN het is het koppelpunt naar de benen. Hierboven ziet u de verschillende botten waaruit het bekken bestaat.

Onderaan onze rugwervel zit het heiligbeen (sacrum). Aan beide zijkanten van het bekken bevindt zich het darmbeen (os ilium) en aan de voorzijde bevinden zich de schaambeenderen. Aan de achterkant van de rug is het heiligbeen verbonden met de beide darmbenen via een gewricht, dit is het SI-gewricht (sacro-iliacale gewricht). Deze verbinding bestaat uit kraakbeen. Om het SI-gewricht zitten elastische banden en kapsels om e.e.a. te verstevigen. De banden houden de twee bekkens bij elkaar. Als laatste ziet u ook nog de heupkom genoemd.

Dus aan de bovenkant rust de ruggegraat in het bekken en aan de onderkant rust het bekken op de dijbenen die in de heupkom rusten. Daarmee zien we dus dat 1 van de functies van het bekken is om de rug met de benen te koppelen en beweging mogelijk te maken. U ziet dan ook nog een horizontale lijn ingetekend. Dat is om aan te geven dat als alles goed staat, uw bekken dan ook mooi horizontaal staat. Het probleem bij een instabiel bekken is dat uw bekken al snel niet meer netjes horizontaal staat en zodra dat het geval is, wordt uw rug meteen in een verkeerde stand gedwongen. Dit kan ook onmiddellijk effect hebben voor uw benen. Maar ik loop op de zaken vooruit…

Symptomen Bekkeninstabiliteit

Als de connectie tussen het laagste deel van de wervelkolom en uw bekken instabiel is geworden, spreken we van bekkeninstabiliteit. De pijn als gevolg van bekkeninstabiliteit wordt meestal aangeduid met de term bekkenpijn, omdat de meeste klachten in het bekkengebied liggen. De pijnklachten concentreren zich met name middenvoor in het bekken (bij het schaambeen), links en rechts in de onderrug en bij de stuit. De symptomen van bekkeninstabiliteit lopen uiteen van pijn in de onderrug, pijn bij het schaambeen, vermoeidheid, tintelingen in het been, uitstraling naar bil en kuit, startpijn bij het in beweging komen, tot niet kunnen lopen.

De oorzaken van een bekkeninstabiliteit kunnen verschillend zijn. Als iemand zich verstapt, of een verkeerde tilbeweging maakt, kan er iets mis schieten in de rug. Als u geluk heeft, schiet het dan vanzelf ook weer terug, maar soms gebeurt dit niet. Dan staat het SI-gewricht blijvend scheef, met alle gevolgen vandien.

Zwanger en Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit komt vaak voor tijdens de zwangerschap. En dat is eigenlijk wel logisch als u weet dat er dan veel extra krachten op het bekken komen, waardoor het bekken meer wordt belast. Veel zwangere vrouwen hebben last van zogenaamde startpijn, pijn bij  het opstarten van een beweging, bijvoorbeeld opstaan uit bed of van een stoel. Een logische verklaring is dat er triggerpoints in een aantal spieren in en rondom het bekken zitten. Triggerpoints zijn kleine spierknoopjes, die pijn en uitstralingspijn kunnen veroorzaken. Ze ontstaan als spieren teveel worden belast.

Veel zwangere vrouwen krijgen rond de 20e week last van pijnklachten bij het bekken. Na 4 a 5 maanden zwangerschap laat het gewicht van de baby zich al aardig voelen, je gaat dus meer in die bekkenspieren hangen. Dan kunnen in het bekkenbodemgebied triggerpoints ontstaan die pijn veroorzaken. Vandaar dat men ook vaak last heeft van startpijn, pijn bij het in beweging komen. De spieren moeten zich dan spannen en zodra ze dat doen, is ook de pijn voelbaar. Dagelijkse activiteiten als lopen, zitten en staan gaan ineens veel moeizamer en met (veel) pijn gepaard. Een dagje slenteren bijvoorbeeld, kan zo vermoeiend zijn. Menig zwangere vrouw kan erover meepraten..

Bekkeninstabiliteit kan behoorlijk hinderlijk zijn, maar u kunt er wel degelijk iets aan doen. In het volgende artikel vindt u een aantal tips en do’s en don’ts wanneer u last heeft van bekkeninstabiliteit.

Rugpijn Banner
Robert Feddes

Voormalig Rugpatient Robert Feddes ontwikkelde het RugpijnWEG! Programma na een periode van 20 jaar steeds erger wordende rugklachten. Robert heeft GEEN last meer van zijn rug en inmiddels hebben 10.000-en zijn programma's al gedownload!

Aanbevolen VIDEOS

Hoe U Snel En Blijvend Rugpijn Overwint
Hoe U Zorgt Dat Het Nooit Meer In Uw Rug Schiet
Hoe U Zelf Uw Si Gewricht En Scheefstand Corrigeert
Hoe U Ischias En Uitstralingspijnen Helemaal Laat Verdwijnen
Hoe Hernia En Tussenwervelschijven Natuurlijk Genezen